Prelucrarea mobilierului din bambus
Bambusul este mai tare si mai solid decat stejarul si este planta care creste cel mai repede din intreaga lume. Aceasta nu este un copac, ci face parte din familia ierburilor dulci. O padure din bambus se poate regenera in intregime o data la 5 ani, astfel acesta reprezinta alternativa cea mai prietenoasa pentru mediul inconjurator dintre toate lemnele tropicale.
Din lemnul usor si in acelasi timp foarte tare, foarte robust pot fi cosntruite case intregi. Cu multi ani in urma se construiau sate intregi numai din lemn de bambus. In plus, aproape intreaga capitala Siam plutea pe plute din bambus. De asemenea, podurile si canalizarea erau construite din acest lemn.
Caracteristicile remarcabile se oglindeau in simbolistica tarilor de origine. Bambusul provine din Asia, America de Sus si Africa. Acesta este simbolul pentru o viata indelungata, al prieteniei si este considerat un talisman, un aducator de noroc.
In cazul fabricarii mobilierului sunt aduse sortimente speciale de bambus, care cresc in plantatii supravegheate si controlate de om. Aceasta planta este taiata doar 8 luni pe an, iar restul timpului este alocat pentru regenerarea, cresterea si dezvoltarea ei.
Urmatorul pas este depozitarea. Bambusul este depozitat in locuri speciale, unde este lasat sa se usuce, astfel incat sa fie asigurata calitatea pieselor de mobilier. Aceasta procedura garanteaza rezistenta produselor in timp.
Dupa ce este recoltat, bambusul trece prin mai multe procedeuri. Unul din acesta este fierberea. Acesta se fierbe la o anumita temperatura astfel incat, in cazul in care are daunatori, acestia sa dispara. Prin urmatoarea faza a prelucrarii, cea a uscarii lemnului, se evita mucegaiul.
Suprafata bambusului se decojeste apoi se sfeluieste, iar in final este lacuita. Aceasta etapa din prelucrarea lemnului de bambus ii confera acestuia stralucirea si frumusetea de care ne bucuram noi atunci cand avem o piesa de mibilier in locuinta noastra.
Sursa foto
A.V.
InCasa.ro