Purificati aerul cu ajutorul plantelor
Testele celor de la NASA au evidentiat faptul ca plantele viu colorate, verzi si cu florile inflorite, curata aerul de factorii poluanti.
In opinia omului de stiinta Dr. B. C. "Bill" Wolverton, plantele de interior sunt cel mai eficient si rentabil mijloc de improspatare a aerului. Acesta sustine ca "doua plante mici, puse chiar si pe un birou, au capacitatea de a pastra aerul curat si sanatos".
Actualmente, de la detergenti, benzina, uleiuri, materiale plastice si fibre sintetice, pana la tutun, spuma izolatoare, produse din hartie si lacuri, putem spune ca este un drum catre o atmosfera poluanta si toxica. Din pacate in cladirile de birouri aceasta atmosfera este tot mai prezenta si provoaca dureri de cap, astm bronsic, oboseala nefireasca, conjunctivita, sindromul de sensibilitate si conditii cronice degenerative si multe alte afectiuni.
Cele mai multe plante de interior pot sa devina o arma valoroasa in lupta impotriva aerului inchis si poluat. Aceste plante, in birou sau acasa, nu ar trebui iubite doar pentru ca sunt decorative si frumoase.
Oamenii de stiinta de la NASA au constatat ca acestea au o capacitate surprinzatoare de a filtra aerul si de a absorbi gazele nocive din interiorul incaperilor.
Desi studiile efectuate pana in prezent sunt destul de relevante cercetarile vor continua.
Pentru a se testa capacitatea de filtrare a aerului fiecare planta folosita in cadrul testului a fost inchisa intr-o camera in care au fost injectate produse chimice .
Filodendronul (Philodendron), planta Spider (Chlorophytum Comosum) si Golden Pothos (Epipremnum Aureum) au fost etichetate drept cele mai eficiente in eliminarea moleculelor de formaldehida.
Formaldehida este un produs chimic omniprezent, gasit in aproape toate mediile interioare. Ea irita membranele mucoase ale ochilor, nasului si gatului si este un produs chimic foarte reactiv care poate provoca dermatita.
Simptomele raportate adesea dupa mult timp petrecut in spatii unde substanta chimica este activa includ iritatii ale ochilor si dureri de cap.
Plantele cu flori, cum ar fi margaretele, gerbera si crizantemele s-au aratat superioare in inlaturarea benzenului din atmosfera camerei. Benzenul a fost mult timp factorul principal care cauza iritatii la nivelul pielii si ochilor.
Benzenul este un solvent des folosit si este intalnit in multe substante ce ne inconjoara, inclusiv benzina, cerneluri, uleiuri, vopsele sau materiale plastice si de cauciuc. In plus, este folosit si la fabricarea de detergenti, explozibili, produse farmaceutice si coloranti.
Inhalarea acuta a benzenului poate provoca ameteli, slabiciune, euforie, cefalee, greata, vedere incetosata, boli respiratorii, tremur, batai neregulate ale inimii, leziuni renale, paralizie si pierderea constiintei.
"Plantele iau substante din aer prin deschideri mici in frunzele lor. Natura combinata cu tehnologia poate mari eficienta plantelor in lupta pentru eliminarea poluantilor atmosferici. Cercetarile din laboratoarele noastre au stabilit ca frunzele plantelor, radacinile si bacteriile solului sunt toate importante in inlaturarea vaporilor toxici", a mai spus Wolverton.
GradinaMea.ro