Reguli de baza pentru amenajarea unei mansarde
Mansarda reprezinta unul dintre avantajele majore ale celor care au case cu spatii libere, mai ales in zilele noastre, cand achizitionarea unei noi locuinte a devenit un tel greu de atins. Astfel ca, in schimbul cumpararii unei noi resedinte, posesorii unei case "pe pamant" pot opta pentru amenajarea spatiilor disponibile, cum ar fi pivnitele sau podurile si transformarea acestora in dependinte luxoase sau, cel putin, agreabile.
Cerintele arhitectilor prevad un minimum acceptabil de 1,80 m., o medie optima de 2,20 m. si un confortabil maxim de 2,50 m. In cazul in care spatiul destinat mansardei nu indeplineste aceste conditii trebuie inaltata tamplaria acoperisului ori, daca inaltimea nivelului inferior o permite, trebuie coborat planseul mansardei pentru a castiga in inaltime. Daca aceste conditii sunt indeplinite, nu-ti ramane decat sa demarezi proiectul, tinand cont de alte cateva amanunte indispensabile amenajarii podului casei tale.
In cele mai multe dintre cazuri accesul catre pod este asigurat de o scara interioara. Daca aceasta nu exista lucrurile se complica si trebuie sa ceri sfatul unui arhitect care sa proiecteze un model de scara potrivit pentru configuratia locului (dreapta, cu cot la 90 de grade sau in spirala).
Pentru a fi locuibila, o mansarda trebuie in primul rand izolata termic. Specialistii recomanda izolarea cu placi din polistiren la exterior si cu vata minerala la interior, pe partea de sus a acoperisului. In cazul in care invelitoarea casei este din tigla sau din tabla, vata minerala are si rolul de a proteja fonic casa atunci cand ploua sau cand bate piatra.
In ceea ce priveste pardoseala acesta se poate aplica pe scandurile montate pe grinzile mansardei. Versiunea cea mai economica o reprezinta placile aglomerate, care, la randul lor, pot sustine o placare decorativa.
Geamurile trebuie sa fie speciale fata de cele care se folosesc la restul casei. Sunt recomandate geamurile din tamplarie din PVC, aluminiu sau din lemn stratificat si, in plus fata de geamurile normale, acestea trebuie prevazute cu sorturi de etansare. Avantajul ferestrelor unei mansarde este acela ca pot fi marite oricand, creadu-se noi deschideri dotate cu lucarne basculante. Daca sunt indeajuns de mari, unele pot fi transformate in balconase.
Referitor la materialul de constructie designerii sunt de parere ca varianta cea mai ieftina si mai usor de pus in practica este realizarea unei mansardei din lemn. Lucrarea se va realiza mai rapid, iar maretialele naturale vor da un aspect mult mai primitor incaperii. Arhitectul va stabili locul stalpilor si grinzilor de sustinere, adica structura de rezistenta si materialele necesare, in cazul de fata - lemnul - intr-o esenta recomandata de specialist. Lemnul se poate folosi si pentru lambriuri, iar in privinta culorii se poate opta pentru varianta naturala sau pentru vopsire. Culorile indicate pentru asocierea cu lemnul sint cele calde, de pamint, cum ar fi maron sau bej.
Fiind vorba de un spatiu relativ mic si pretentios este recomandat ca mobilierul sa fie facut pe comanda, consultandu-se, in prealabil, un designer, pentru a fi sigur ca spatiul este exploatat la maximum in conditii optime.
Cat priveste utilitatea unei mansarde, aceasta depinde de gusturile sau nevoile proprietarului. Fiind vorba despre un spatiu intim si foarte bine luminat, mansarda poate servi drept loc de discutii sau de intalnire cu prietenii, drept incapere dedicata lecturii sau studiului sau ca atelier de lucru.
Nu uitati ca pentru orice tip de mansarda ati construi aveti nevoie de un proiect de arhitectura si de autorizatii de constructie.
Photo: corbis.com
23.04.2008