Ridichia
Este una dintre plantele cu cresterea cea mai rapida si cel mai usor de cultivat, putand fi cultivata in orice climat. Recoltarea are loc dupa 3 saptamani de la plantare.
Secretul pentru a obtine ridichi gustoase este de a nu le lasa in pamant prea mult timp. Ridichiile care stau mai mult timp devin lemnoase si amare.
Se pot creste pe toata perioada anului dar cele mai multe varietati prefera un climat racoros. Semanati ridichiile in mod succesiv la fiecare 2-3 saptamani pentru a avea o recolta continua. Le puteti planta in locuri umbroase unde altor legume nu le prieste.
Puteti semana ridichii inpreuna cu legume cu crestere mai inceata de vreme ce vor ajunge la maturitate repede si pot fi recoltate cu mult inainte ca celelalte legume sa aiba nevoie de spatiul lor. Aceasta tehnica, numita cultura intercalata,este utila in mod special in gradinile mici unde spatiul este limitat.
Le puteti semana de asemenea in ghiveciul dumneavoastra de legume.
Plantati semintele direct in locul de crestere la circa 1,25 cm adancime si la 5 cm distanta intre ele. Plantele tinere vor apare in 1-2 saptamani. Mentineti solul umed in timpul perioadei de crestere. Este bine sa hraniti plantele tinere saptamanal cu un ingrasamant lichid cu o gama completa de elemente.
Molia verzei si omizile fluturelui alb al verzei sunt primi daunatori care afecteaza ridichea. Uneori afidele mai pot sa atace culturile de ridichi dar in ambele cazuri le putem combate cu un insecticid usor.
Ridichiile cresc foarte bine impreuna cu: castravetii, dovleceii, pepenii si bostanii intrucat descurajeaza gandacul castravetelui. Alti companioni mai sunt: fasolea, morcovii, salata si mazarea.
Varietatile mici si rotunde se consuma in stare proaspata in salate sau garnituri in timp ce formele cu radacini mari si lungi se folosesc la gatit.