Roaba
Roaba, un vehicul cu o singura roata cu o pereche de manere, in spate, este destinata transportului de cantitate mica dar de incarcatura grea pe distante mici. Persoana care lucreaza cu roaba poate ridica manerul impingand incarcatura inainte, roata luand locul celei de-a doua persoane de care poate fi nevoie pentru a cara incarcatura grea.
Roabele moderne au o pereche de “picioare” in spate pentru a mentine nivelul incarcaturii atunci cand roaba nu este in miscare, dar unele modele au 4 picioare, fiecare sub coltul cadrului. Roabele difera de carucioarele de transport care au 2 roti si care pot fi fie impinse, fie trase, si difera de caruta care de obicei are 4 roti si este pusa in miscare printr-un dispozitiv de inhamare.Un dispozitiv de inhamare nu functioneaza la roaba din moment ce trebuie sa fie cel putin 3 puncte de sprijin pentru a ramane in pozitie verticala in timp ce dispozitivul de inhamare si roata sustin doar 2.
Originea roabei poate fi depistata inca din sec.1 en. in China. Dovezile referitoare la roaba au fost gasite in mormintele vechi chinezesti.Speculatii exista referitor la faptul ca se poate ca roaba sa fi fost inventata nu la foarte mult timp dupa inventarea rotii, probabil in jurul anului 4000 ien. Oricum, europenii nu au folosit roaba inainte de 1200 en. Se crede ca varianta europeana a fost creata din descrieri orale aduse de pe drumurile matasii din Asia.
Roaba chinezeasca a avut roata asezata exact sub incarcatura, in timp ce varianta europeana a avut roata iesita in afara sub incarcatura. Roaba chinezeasca are avantajul de a sprijinii cea mai mare parte a incarcaturii, in timp ce versiunea europeana era mai putin inclinata pentru a bascula. Unele roabe chinezesti au vele montate in fata. Evident vantul trebuie sa bata in favoarea lor pentru a fi de vreun folos.
Roabele au fost o parte importanta din constructia marilor catedrale din Europa. Astazi ele continua sa fie un aspect comun la santierele de constructii si excavatii, si sunt de asemenea des folosite in lumea intreaga de catre fermieri si gradinari.