Scarile interioare
Scarile interioare pot fi intalnite atat in casele foarte vechi, cat si in constructiile contemporane, jucand deopotriva un rol practic - de legatura in plan vertical intre nivelele unei cladiri - si un accetuat rol estetic.
In interioarele moderne, scara devine din ce in ce mai mult un element de amenajare cu un evident scop decorativ. In consecinta, alegerea dimensiunilor, a formelor si a materialelor necesita atentie din parte dvs, mai ales ca un astfel de "accesoriu" este destul de costisitor. Materialele din care sunt alcatuite elemntele scarii - treptele, balustrada, trebuie sa se integreze natural in decor si sa se armonizeze cu mobilierul si cu obiectele care "populeaza" spatiul de locuit. Daca tineti cont de aceste amanunte va puteti folosi la maximum creativitatea - modelul ales nu trebuie sa se inscrie intr-un tipar.
Inainte de a va "mobila" locuinta cu o scara tebuie sa retineti ca aveti nevoie de un proiect, prin care sa stabiliti dimensiunile scarii, in functie de spatiul ales, locul in care urmeaza sa fie amplasata, forma si materialul din care va fi confectionata.
Cateva reguli de constructie
Atunci cand va decideti sa construiti o scara este bine sa apelati la un specialist. Totusi, trebuie sa cunoasteti cateva reguli de baza pentru a putea evalua calitatea lucrarii sau pentru a evita eventualele amatorisme. In primul rand retineti ca inaltimea treptelor trebuie sa scada pe masura ce adancimea de pasire a scarii creste. Altfel spus: suma dintre inaltimea a doua trepte plus adancimea uneia trebuie sa fie constanta, valoarea acestei constante fiind, in general situata intre 60 si 70 cm. Palierele intermediare trebuie sa ofere un punct de odihna celui care urca scara. Numarul acestora este variabil si depinde de inaltimea totala dintre etaje. Este recomandat ca la o scara cu mai mult de 8-10 trepte, primele sa fie mai late decat celalalte, iar numarul acestora sa fie impar (1 sau 3).
Materialul
Scarile din lemn sunt preferate pentru interioarele calde si primitoare, decorate in stil traditional, rustic sau clasic, pentru decorurile elegante, intime si rafinate este recomandat sa folositi fierul forjat. Balustradele pot fi confectionate din teava de inox, lemn masiv sau fier forjat cu ornament de lemn. Pentru scarile clasice se poate monta o balustrada de lemn masiv lacuit. In cazul scarilor de fier forjat este indicat ca balustrada sa fie executata din acelasi material.
Modelul
Dupa cum aminteam anterior modelul ales nu trebuie sa se inscrie intr-un tipar, ci trebuie sa urmeze regula bunui gust si sa nu faca nota discordanta cu decorul interior. Oferta din magazinele de specialitate este variata. Daca doriti ceva inedit puteti incerca modelul treptelor plutitoare propus de designerul Jordi Vayreda sau cel al scarilor-biblioteca, proiectat de cehii Adam Jirkal, Jerry Koza and Tomá Kalhous (vezi imaginile).
Spatiul de sub scari, de regula greu de utilizat in mod avantajos, pentru ca are dimensiuni reduse si nu primeste lumina naturala, poate fi inchis, obtinandu-se in felul acesta o debara sau poate fi folosit pentru depozitarea unor obiecte voluminoase. In cazul in care doriti sa folositi la maximum aceasta suprafata puteti amenaja o mica incapere - un spatiu unde sa serviti masa sau sa lucrati. De asemenea, aici puteti amplasa un cuier pentru paltoane si haine grele sau puteti pune un rand de carlige la distante diferite fata de podea, astfel incat sa urmeze linia scarilor, pe care sa le folositi pentru agatarea unor saculete cu obiecte necesare in gospodarie.
Corina Dovinca
InCasa.ro