Scaunul Rosu si Albastru
The Red Blue Chair poate fi considerat mai mult decat un scaun, fiind mai degraba o compozitie artistica, care a marcat o schimbare radicala in teoria arhitecturii si si-a pus amprenta asupra designului contemporan. Scaunul rosu si albastru a fost executat de catre Gerrit Rietveld in anul 1917 si reprezinta una dintre primele piese care au explorat cele trei dimensiuni, in cadrul miscarii artistice De Stijl (cubismul neerlandez), fiind totodata un simbol al acestei miscari.
In anul 1919, Rietveld se alatura grupului De Stijl - o asociatie alcatuita din pictori, arhitecti si scriitori, implicati intr-un program de innoire radicala a artei. Acest stil, dezvoltat de catre pictorul Piet Mondrian si de catre arhitectul Theo Van Doesburg, se baza pe principiile cubismului, asociindu-se cu rigiditatea ordinii geometrice.
Initial, scaunul a fost fabricat din lemn natural finisat, insa in anul 1921, Gerrit Rietveld, aflat sub influenta principiilor De Stijl, ii confera scaunului o infatisare distinctiva, revolutionara, vopsindu-l in culorile care i-au marcat celebritatea. S-a spus despre scaunul lui Rietveld ca e o replica 3D a tablourilor lui Mondriaan.
Fiecare bucata componenta este sectionata fie dreptunghiular, fie in forma de patrat si este evidentiata de o piesa de culoare galbena, care acopera terminatiile componentelor. Spatarul rosu joaca rolul unei "coloane vertebrale", toate "membrele" scaunului fiind conectate la ea: sezutul inclinat, de culoare albastra, bratele si picioarele negre.
Aceasta piesa reprezinta designul de mobilier in forma sa bruta, desprins din aspectul structural de baza din trecut, fiind format din linii drepte si perpendiculare. Si cu toate ca obiectul e complet lipsit de curbe, volumele par sa gliseze. Rietveld a pus esteticul mai presus de functionalitate, cu alte cuvinte: scaunul este inconfortabil, insa arata foarte bine. Conceptele sale de design au fost influentate de Piet Mondrian, de ordinea geometrica a spatiului, derivata din cubism si de utilizarea modelelor rectilinii ale lui Frank Lloyd Wright. Popularitatea scaunului vine din aparenta lui sculpturala, de opera de arta, fiind determinata desigur si de culorile utilizate de Rietveld, culori pe care pictorii miscarii De Stijl le foloseau in creatiile lor. Piet Mondrian si Theo van Doesburg au fost cei care au promovat culorile primare.
Gerrit Rietveld declara ca: "Scaunul a fost special construit pentru a arata ca este posibil sa creezi ceva frumos, o creatie spatiala cu piese simple. (...) Lucrand la acest scaun, insa, nu mi-am inchipuit nici o clipa ca intr-o zi el va deveni atat de importat incat va influenta arhitectura."
In prezent scaunul lui Rietveld se afla la High Museum of Art din Atlanta. In anul 2008, celebra piesa de mobilier a fost imprumutata Facultatii de Arhitectura a Universitatii de Tehnologie din Delft, pentru a fi expusa in cadrul unei expozitii. Un incident nefericit a facut ca o mare parte a cladirii din Delft sa piara nimicita de flacari, in data de 13 mai, insa Red and Blue Chair a fost salvat de catre pompieri.
Find declarat o opera de arta, scaunul nu s-a produs niciodata in masa. Puteti gasi, insa, replici ale acestuia, la preturi ridicole, tinand cont de valoare originalului.
Corina Dovinca
InCasa.ro