Incleierea unui scaun
Scaunul este mobila cea mai folosita si cea mai solicitata intr-un camin, indiferent daca este vorba de un scaun de bucatarie, de sufragerie sau de un fotoliu din fata unei mese de scris. In consecinta, scaunul este si cel care se deterioreaza cel mai usor, avand nevoie de reparatii mult mai frecvente. Metoda care parea cea mai simpla de a repara un scaun este, fara indoiala, baterea unui cui sau montarea unui surub. Cu un efort minim, reparatia este gata. Din pacate aceasta nu este o solutie de durata, deoarece cuiul cedeaza destul de repede in timp si problema reapare. De aceea scaunul trebuie incleiat cu clei de oase (clei de tamplarie). Aceasta operatie se face cu clei dizolvat si incalzit. Cleiul se vinde sub forma de placi sau gata macinat. Daca este sub forma de placi, se rupe in bucati, se pune intr-un vas vechi, umplut cu apa - de doua ori cantitatea cleiului - si se lasa la inmuiat 24 de ore. Dupa aceea se pune cu vas cu tot intr-un recipient mai mare cu apa si se incalzeste pe foc mic, pana ce cleiul din vasul interior se dizolva complet si devine lichid, ca o smantana subtire.
Intre timp se curata bine de vechiul strat de clei partile de scaun desprinse, inasprindu-se partile care urmeaza sa fie reunite cu o pila cu dinti mari, cu o hartie sticlata (glasspapier) sau cu un cutit. Cele doua parti ale scaunului ce urmeaza a fi lipite se strang bine cu un surub pentru lemn in mod provizoriu, pentru a asigura pozitia lor initiala.
Cand cleiul este gata pentru a fi aplicat, adica suficient de incalzit pentru a avea fluiditatea necesara, se desurubeaza partile, se ung bine cu clei, apoi se alatura exact in vechea pozitie si se preseaza usor cu mana. Se monteaza surubul in locasul facut anterior si se strange pana cand cleiul se intareste, pentru asigurarea mentinerii la locul lor a pieselor rupte. Este bine sa se stranga si cu un surub de tamplarie sau sa se lege bine cu o sfoara groasa. Cu un spaclu sau un cutit se indeparteaza surplusul de clei si locul se sterge cu o carpa umezita cu apa. Dupa o uscare de 24 de ore intr-un loc ferit de atingere scaunul poate fi scos din stransoare si folosit ca inainte.