Scaunul Tolix
Xavier Pauchard s-a nascut in anul 1880 in regiunea Le Morvan, cunoscuta ca fiind inima verde a Frantei. Asa cum era de asteptat, la inceput lemnul a fost principalul material pe care l-a folosit in constructiile sale, desi tatal si bunicul lui lucrasera foarte mult cu zincul.
In anul 1907, Pauchard a descoperit ca ar putea proteja metalul impotriva ruginei prin scufundare in zinc topit sau prin galvanizare. Zece ani mai tarziu a infiintat o fabrica in care producea obiecte de uz casnic din otel, pe care le-a inregistrat sub marca Tolix, nume sub care compania este cunoscuta si astazi.
Clasicul sau scaun, folosit cu precadere in cafenele si in bucatariile retro din intreaga lume, a fost proiectat in anul 1934. Acesta a fost gandit pentru a fi utilizat afara, indiferent de conditiile de vreme, fapt ce explica existenta gaurilor din sezut, care permit picaturilor de ploaie sa se scurga. Insa proprietarii cafenelelor s-au plans ca scaunele nu pot fi stivuite in mod corespunzator nevoilor lor, iar Pauchard a trebuit sa schimbe designul. Din anul 1956, clasicul Tolix a fost proiectat in forma sa finala. Datorita ramei sale subtiri, 25 de scaune pot fi stivuite fara probleme pana la o inaltime de 2.3 metri.
Produsul a devenit imediat popular, nu numai in cafenele, dar si in fabrici, birouri si spitale. La sfarsitul anilor ’50, fabrica lui Pauchard avea aproximativ 80 de muncitori si producea 60.000 de unitati anual. Compania a ramas in familie pana in anul 2004. La momentul actual, celebrul scaun face parte din colectiile MoMA in New York, in Centrul Pompidou din Paris si colectia Vitra din Weil am Rhein, Germania. Varianta moderna a scaunului Tolix este disponibila in peste 50 de culori, in timp ce versiunea vintage este fie de un rosu clasic fie de culoarea naturala a otelului.
Sir Terence Conran este unul dintre cei mai influenti admiratori ai acestui obiect simplu si clasic, care, pentru a fi fabricat, implica nu mai putin de 100 de operatiuni manuale. “De-a lungul anilor acest scaun a ajuns sa simbolizeze ceea ce imi place sa numesc excelenta democratica, ceea ce inseamna ca este un produs de masa, universal acceptat”, declara designerul.
Si asa cum scaunul lui Panton S a devenit faimos in urma prezentarii pe coperta revistei Vogue (asocierea cu Kate Moss garantandu-i desigur celebritatea), tot astfel si Tolix a atins cote ametitoare de faima in urma prezentarii in Agent Provocateur din primavara vara anului 2011, desi unii dintre admiratori este posibil sa nu se fi uitat tocmai la scaun, ci la provocatoarea Josephine de La Baume.
Sursa foto
Corina Dovinca
InCasa.ro