Semineul ideal pentru caminul dumneavoastra

De ce sa nu privim focul si la noi acasa, un foc viu, un foc de lemne, care, in serile friguroase de iarna, sa ne incalzeasca si sa ne destinda?.. Mai ales ca este atat de frumos ca de sarbatori sa stam in fata focului, cu un pahar de coniac in mana, cu copii jucandu-se in jurul nostru, bucurandu-se de venirea Mosului...

Cu totii avem nevoie de o sursa de caldura in locuintele noastre, insa nu toti cunoastem ca piata nu ne ofera numai sobe si centrale termice. Este momentul sa ne gandim ca exista o solutie mult mai interesanta si mai economica pentru incalzirea acestora, solutie care aduce si un plus de eleganta incaperii-gazda: semineul.

Semineul este o sursa de caldura care are avantajul de a functiona si pe lemne. Centralele termice, care functioneaza, de regula, pe baza de curent electric sau gaz, comporta riscul de a nu fi capabile sa isi indeplineasca functia in cazul unei pane de electricitate sau al unei intreruperi de gaze. Semineul pe lemne, in schimb, va poate incalzi locuinta si atunci cand aceste situatii neprevazute se ivesc.

Va ganditi, poate, ca acelasi lucru il poate face si o soba. Este adevarat, dar in cazul sobei intervine un alt dezavantaj: din momentul in care veti pune un brat de lemne pe foc pana in momentul in care soba se va incalzi si va incepe sa emane caldura, poate trece destul de mult timp.

O soba incalzeste prin radiatie, avand un randament relativ scazut: trebuie sa arzi multe lemne pana se incalzeste masa de pamant (cca. 1 tona) care o reprezinta soba, uneori ajungand sa astepti doua sau trei ore ca sa poti beneficia de caldura. In ceea ce priveste semineul pe lemne, inca din prima jumatate de ora se poate, efectiv, simti caldura.
Pentru realizarea unui semineu sunt necesare urmatoarele echipamente:
1. Foyer din fonta (partea functionala)
2. Accesorii de montaj (grile de ventilatie si decompresie, racord flexibil din inox)
3. Imbracaminte (partea de decor)
4. Cosul de fum

Foyerul asigura partea functionala a semineului. Tehocado va ofera o gama bogata de foyere ce functioneaza cu lemne sau gaz si care sunt realizate integral din fonta, fabricate in Franta de catre FABRILOR CHEMINEES si LAUDEL CHEMINEES si auditate in Romania de catre ISCIR.
Alegand unul dintre aceste sisteme de ardere inseamna sa va asigurati de calitatea cea mai buna pe care v-o poate oferi un foyer din fonta, realizat intr-o turnatorie dotata cu ultimele tehnologii existente in prezent, si avand normele ISO 9002. Ele sunt aparate de incalzire (camere de ardere) cu randament ridicat, realizate conform unei conceptii proprii si sunt destinate dotarii semineelor noi sau preexistente din incaperi situate in constructii civile, social-culturale sau comerciale.

Accesoriile de montaj necesare functionarii semineului, pozitionate in hota sunt: grilele de ventilatie si decompresie (avand ca rol evacuarea aerului cald in incapere) si racordul flexibil din inox (ce realizeaza legatura dintre foyer si cosul de fum).
Hota este pozitionata in partea superioara a imbracamintii si este realizata din gips carton ignifugat, izolat in interior cu vata minerala.
Prin intermediul hotei se realizeaza circulatia naturala a aerului. Acesta intra rece din incapere si/sau din exterior pe la partea inferioara a semineului si pe sub foyer, apoi, prin incalzire in contact cu corpul fierbinte din fonta al foyerului, se ridica si este evacuat din incapere prin grilele de ventilatie si decompresie.
Pentru realizarea acestuia, este interzisa utilizarea altor materiale decat inoxul, cum sunt: aluminiu, otel aluminat sau otel galvanizat.
Imbracamintea semineului are rol decorativ si este realizata integral in Romania. Modelul acesteia poate fi ales din cataloagele noastre sau executat la comanda, dupa un proiect realizat de arhitectul dumneavoastra din orice tip de piatra (baschioi, marmura, granit).
Cosul de fum asigura evacuarea gazelor arse din semineu. Pentru buna functionare a acestuia recomandam utilizarea unui cos de fum prefabricat ceramic tristrat SCHIEDEL.
In cazul cosurilor de fum existente deja, este obligatorie verificarea etanseitatii si compatibilitatii acestuia cu buna functionare a semineului.

Cosul de fum trebuie sa aiba o sectiune rectangulara minima de 400 cmp (20 x 20 cm) sau o sectiune circulara cu diametrul interior de minim 200 mm, trebu8ie sa fie vertical si nu sa aiba inaltimea utila mai mica de 4 ml. Dimensiunile interioare ale cosului trebuie sa fie constante pe toata inaltimea sa, iar peretele interior sa fie lin.
Chiar daca toate aceste piese componente ale semineului pot fi cumparate separat, este absolut necesar ca, atunci cand va hotarati ca intr-un gol al locuintei sa creati aceasta „casa a focului", sa consultati un specialist. Numai astfel puteti avea garantia ca semineul dumneavoastra va fi bine realizat si ca orice fel de risc privind manevrarea focului va fi eliminat.

Sursa: casasibiroul.ro