Siropuri naturiste
Siropul de papadie
Pentru a prepara siropul de papadie se pun de 2 ori cate 2 maini pline de flori de papadie într-un litru de apa rece. Se pun la foc mic pana cand incepe sa fiarba, se lasa sa dea cateva clocote, apoi se ia de pe foc si se lasa la macerat pana a doua zi.
Se goleste continutul prin sita, se strecoara, florile se storc bine, iar sucul se amesteca cu zahar nerafinat, la care se adauga 1 lamaie taiata felii, fara coaja. Oala se pune fara capac pe aragaz, la foc mic pana devine un sirop mai consistent. Apoi se raceste si se poate consuma uns pe paine cu unt. Se foloseste si ca depurativ in acnee, boli biliare si hepatice.
Siropul de patlagina
Ca sa realizati siropul de patlagina trebuie sa treceti prin prin masina de tocat carne de 2 ori cate 2 maini de frunze de planta, spalate. La acest terci se mai adauga putina apa, iar pentru a se intari, se adauga 300 gr de zahar nerafinat si 250 gr de miere. Se pune compozitia la fiert, la foc mic, amestecand continuu, pana se formeaza un lichid vascos, care se toarna fierbinte in borcane si se pastreazã la frigider.
Alta reteta de praparare este urmatoarea: frunzele de patlagina spalate se pun în straturi cu zahar nerafinat intr-un borcan, se indeasa bine, straturile, iar in zilele urmatoare se mai adauga straturi pana se umple bine borcanul.
Se acopera borcanul cu 3 straturi de celofan (sau se acopera cu un capac prin insurubare), se aseaza deasupra o scandura si se pune o piatra pe ea, apoi borcanul se ingroapa in pamant astfel incat scandura si piatra sa se vada si se lasa la macerat timp de 3 luni. Apoi se scoate borcanul, se stoarce sucul prin strecuratorul de fructe (nu prin tifon), se pune pe foc sa dea in cateva clocote iar apoi se trage in borcane care se acopera bine.