Spatiu in plus pentru locuinta dumneavostra

anexe locuintaPe langa renovarea bucatariei sau repararea baii, printre cele mai intalnite dorinte de modificare ale proprietarilor de locuinte se numara suplimentarea spatiului. Foarte putini oameni isi doresc o suprafata mai restransa decat cea existenta. Chiar daca, practic, ei nu au nevoie de spatiu in plus, cu cat acesta este mai generos cu atat valoarea locuintei in sine creste, mai ales daca se doreste vanzarea ei. Asadar, vom prezenta in continuare cele mai populare modalitati de suplimentare a spatiului interior sau de crearea iluziei de marire a acestuia.

1. Construirea unor spatii suplimentare, in afara locuintei
Construirea unei suprafete aditionale este singura modalitate de a crea, cu adevarat, spatiu, deoarece aproape oricare alt mod implica redistribuirea spatiului existent. Casele pe pamant permit construirea unor structuri anexe, in special terase sau bucatarii. Metoda, desi conduce la marirea substantiala a spatiului util, este una scumpa si scade valoarea imobilului per ansablu. De regula casele sunt gandite ca un ansamblu, nu ca niste constructii care sa fie ulterior suplimenatate de "extensii", astfel incat prezenta acestora poate deranja armonia initiala.

Avantaje: puteti crea un spatiu cu totul nou, nestingherit de structurile deja existente. De regula, nu este necesar sa evacuati casa in timpul constructiei.

Dezavantaje: metoda este extrem de costisitoare si nu implica niciodata un proiect de tip: do-it-yourself ("fa singur").

2. Construirea de etaje (1 sau 2)
Cele mai multe constructii accepta supraetajerea, insa procedura este mai complicata decat desfiintarea acoperisului si lipirea unui etaj in partea de sus a cladirii. Proprietarii trebuie sa consulte un arhitect sau un inginer constructor, pentru a fi siguri ca structura locuintei suporta aceasta modificare. De asemenea, trebuie sa obtina aprobarea din partea autoritatilor competente, sa ia masuri de consolidare si de reabilitare termica a cladirii.

Avantaje: este o modalitate de obtinere de spatiu suplimentar mult mai buna si mai permisiva decat construirea unor anexe in afara locuintei. Cerul este limita, dupa cum se spune.

Dezavantaje: la fel ca si la punctul 1, adaugandu-se faptul ca genul acesta de constructie implica planificarea unor "vacante" pe temen lung, casa devenind practic de nelocuit in timpul executarii acestei modificari.

3. Transformarea mansardei/podului casei
Mansardele sunt preconstruite, constituind spatii integrate locuintei. Asadar, spre deosebire de optiunea de "a construi in sus" (supraetajarea), in cazul modificarii acestora nu este necesar sa ridicati o multime de elemente structurale. De asemenea, datorita faptului ca mansardele sunt foarte aproape de zona locuibila de sub ele, utilitatile, gen: instalatii electrice si sanitare, sunt usor de montat. Acestea sunt vestile bune. Vestile proaste se refera, in principal, la configuratia ciudata a acestor spatii: acoperisul in panta, tavanele inclinate in jos, ferestrele (lucarnele) dispuse in ughi.

La prima vedere transformarea unei mansarde in spetiu locuibil nu este o mare filosofie, insa, fiind proiectata initial in vederea depozitarii si nu a locuirii, reconfigurarea acesteia necesita efort si ceva investitii (consolidarea grinzilor, instalarea utilitatilor, finisaje, decorare in acord cu configurarea spatiului etc.).

4. Transformarea subsolului
Subsolul este adesea o alegere mai buna pentru conversia spatiului decat mansarda, pentru ca este, de regula, mai substantial construit si mai permisiv configurat. Rezistenta structurii este cea care atrage dupa sine si dezavantaje. Peretii sunt solizi, fapt pentru care, de multe ori, este nevoie de ceva mai mult decat de un sistem de perete fals, prin care sa puteti rula firele electrice. Podeaua se bazeaza pe pamant solid, de aceea umiditatea constituie intotdeuna o problema, dar acest lucru poate fi atenuat. Cu ajutorul unui specialist lucrurile sunt mult mai rapid si mai usor de rezolvat decat in cazul mansardelor.

5. Transformarea garajului
Transformarea garajului in spatiu locuibil nu reprezinta o solutie potrivita pentru un proprietar care se respecta. Este, insa, o solutie de criza si poate fi aplicata numai in cazuri extreme. Este recomandat ca garajul sa ramana "locuinta" masinii.

6. Daramarea unui zid interior
Aceasta varianta reprezinta mai degraba crearea iluziei de spatiu decat marirea spatiului in sine. Multe dintre zidurile interioare nu au legatura cu structura de rezistenta a cladirii si pot fi cu usurinta eliminati din decor, chiar de proprietari, procedura nedurand mai mult de un week-end. Daca ne referim insa la peretii de rezistenta povestea se complica, fiind necesare numeroase aprobari din partea autoritatilor competente.

7. Atribuinea unei noi destinatii
Atribuirea unei noi destinatii unei incaperi este caracteristica locuintelor actuale, unde spatiul deschis a devenit deja o moda. Trucul consta in ajustarea elementelor stucturale ale unui spatiu vechi la functiile nou atribuite acestuia (un balcon inchis, de exemplu, poate fi transformat intr-o camera de vizionari, prin instalarea aici a unui televizor si a unei canapele confortabile si prin montarea pe unul dintre pereti a unei lampi decorative).

Corina Dovinca
InCasa.ro