Stapelia - Steaua serifului

Familie: AsclepiadaceaeStapelia variegata

Stapelia este o planta suculenta care provine din Africa de Sud si Namibia, si care include aproximativ 50 de specii. Florile sunt ciudate, in forma de stea, cu cinci petale de culoare rosie, purpurie sau galbena, adeseori cu dungi. Suprafata petalelor poate fi lucioasa sau acoperita cu peri, iar majoritatea speciilor produc un  miros urat, de putrefactie, pentru a atrage insectele.

Stapelia divaricata

Ingrijire:
Majoritatea speciilor de Stapelia sunt usor de crescut. Altele, mai ales
cele cu tulpini acoperite cu peri si cu flori neobisnuite sunt mai pretentioase si necesita o udare atenta in timpul perioadei de crestere; eventual, apa sa fie amestecata cu un fertilizator pentru a tine planta sanatoasa. In timpul verii, cand este foarte cald si inainte ca florile sa se deschida se uda des. Pe perioada de iarna nu se uda. Temperatura apei trebuie sa fie de minim 10C, avand grija ca planta sa nu se ude. O sursa de caldura poate ajuta plantele mai firave sa treaca peste lunile reci. In habitatul lor natural, majoritatea speciilor de Stapelia cresc sub tufe si prefera umbra, insa ca plante de interior ele pot fi expunse la soare nu prea puternic.

stapelia gigantea

 

Este de preferat sa fie plantate in ghivece de pamant, mai ales speciile delicate. De asemenea, pentru ca radacineile sa nu stea in umezeala, este bine sa se aseze un strat de pietricele la fundul ghiveciului. Unii crescatori prefera sa foloseasca ingrasamant mineral pentru a micsora sansele ca radacina plantei sa fie atacata de ciuperci.

Inmultire:
Prin seminte sau prin taierea tulpinilor (primavara, inainte sa inceapa
perioada de crestere).

Stapelia_hirsuta

 

Cateva specii:
Stapelia flavo-purpurea
Stapelia gigantea
Stapelia grandiflora
Stapelia hirsuta
Stapelia cactiformis (Larryleachia cactiformis)
Stapelia engleriana (Tromotriche engleriana)
Stapelia flavirostris (Stapelia grandiflora)
Stapelia melanantha (Orbeopsis melanantha)
Stapelia nobilis (Stapelia gigantea)
Stapelia variegata (Orbea variegata)

Lavinia Rorich
08.11.2005
copyright @ Gradinamea.ro