Stilul oriental in design-ul interior

Cu atatea lucruri care ne impedica sa evadam departe de locuinta, multora nu ne ramane decat sa transformam casa intr-un portal catre alte lumi. Designul oriental ofera interioarelor un aspect frumos, exotic, uneori bogat si excentric. Locuintele decorate in stil oriental au devenit in clasele de sus, dar si in randul populatiei de conditie medie, un “must have” care le certifica oamenilor ca tin pasul cu moda.

Dincolo de implicatiile pur estetice veti descoperi ca exista o intreaga filosofie a obiectelor si energiilor pe care acestea le detin. In Orient nu conteaza doar raspunsul la banala intrebare “cum?” ci si la intrebarea “de ce?”, in speta, de ce merita sa pui obiectul intr-un loc iar nu in altul.  Decoratiunile orientale intra dupa originea lor in 4 mari categorii, putand fi: chinezesti, japoneze, vietnameze si tailandeze. Se poate opta pentru una din ele sau pentru o combinatie cat mai avantajoasa si relevanta. Totodata, unii prefera sa schimbe infatisarea intregii case, in vreme ce altii se rezuma doar la o camera sau la jumatate dintr-una, in functie de dorinta si posibilitati. Cat ne priveste, recomandarea este sa evitam pe cat posibil orice abuz: mai bine putin si cu gust, decat sa fim acuzati ca ne-am transformat casa intr-un kitsch.

Invata sa te folosesti de farmecul plantelor, mai ales in dormitor! Pentru a face camera de dormit sa arate “asiatic”, intrebuinteaza planta de bambus cu forma si aspectul ei inconfundabil. Lumanarile parfumate pot desavarsi efectele atmosferei orientale mult visate. Specialistii atrag atentia ca din camera in nici un caz nu trebuie sa lipseasca moblilierul de culoare inchisa.  Lemnul ar trebui sa fie de nuanta visinie sau ciocolatie. Mobilierul deschis la culoare nu se potriveste cu stilul oriental.

Schema decorativa japoneza este centrata pe simplitate. Cateva piese asezate cu logica deplina, pot sa reproduca in locuinta intregul univers nipon. Te poti folosi de bonsai, sau de simboluri cu impact vizual mare, precum tablourile ori reprezentari cu Muntele Fuji. Accesorii precum broderii fine, servicii de ceai japonez sau diverse plante japoneze (bonsai, bambus, orhidee) ne ajuta sa completam aspectul japonez al incaperii. Pentru un efect teatral, agata pe perete o masca kabuki sau un kimono. Decoratiunile interioare pot avea aspect simplu - conform ideii wabi (concept de simplitate in design) - sau putem sa aducem cu moderatie elemente mai bogat ornamentate, pentru contrast sau pentru a crea in incapere puncte de focalizare.

Decorul asiatic din Sud-Est poate aduce o atmosfera blanda, tropicala, in spatiu indiferent cat de frig este afara. Elementele clasice tailandeze includ elefanti, statui cu Buddha, statui de dansatori etc. Tonurile aurii sunt utilizate in mod obisnuit in decorul tailandez. Elementele chinezesti sunt considerate mai “apasatoare” decat cele prezentate anterior din cauza ca folosesc mai mult auriu, rosu si negru insa nu sunt nici ele de neglijat. Design-ul aduce modele de decorare cu inspiratie orientala, precum: litere si caligrafii chinezesti, bambus, pasari, pesti sau flori. Peretii pot fi decorati cu astfel de modele sau pot fi simpli. 

Sursa foto

I. C.
InCasa.ro