Terariu - o lume in miniatura
Un terariu este, prin definitie, o gradina aflata sub sticla. Aceasta tehnica era foarte populara in perioada victoriana si acum se pare ca incepe sa castige din ce in ce mai mult teren. Astfel se pot recrea tot felul de "peisaje", de la terenuri impadurite, pana la un mini desert sau o jungla tropicala. Mai mult, daca adaugati si animale sau insecte, gradina in miniatura va deveni un vivariu.
Crearea unui terariu este un proiect interesant si foarte educativ in acelasi timp, pentru ca ilustreaza foarte clar modul in care functioneaza un ecosistem. Un terariu este un ecosistem inchis - asemenea planetei noastre, dar la o scara mult mai mica. In interiorul peretilor de sticla au loc si interactioneaza multe procese diferite: fotosinteza, respiratia si ciclul apei in natura.
Un astfel de mediu inchis ne ajuta sa intelegem mai bine care este impactul pe care il au una asupra alteia, organismele vii si mediul in care acestea traiesc. Cu ajutorul energiei solare si a fotosintezei, plantele isi produc singure hrana de care au nevoie. Apa din terariu este in mod constant reciclata, trecand din starea lichida in cea de gaz si apoi la loc, pe masura ce umezeala din aer se condenseaza pe peretii de sticla; apa revine in pamant si este apoi absorbita de radacinile plantelor.
Cultivarea plantelor sub sticla sau intr-un terarium este un mod original de a rezolva problema aerului uscat din casa si efectul acestuia asupra plantelor, pentru ca intr-un terariu este mentinut un mediu foarte umed, fiind posibila cultivarea mai multor specii. In plus, un terariu este un "obiect" foarte decorativ si poate fi cadoul perfect pentru oamenii care au alergie la polen.
Vasul
Originalitatea unui terariu depinde de tipul de vas pe care il folositi, de speciile de plante alese si de modul in care le aranjati. Orice vas de sticla poate deveni un terariu, atata timp cat sticla este transparenta si nu opaca - un borcan, un bol in care se tin pesti, un acvariu mai vechi. Pe de alta parte, in unele magazine se pot gasi vase sau containere deosebite fabricate din sticla si lemn sau plastic.
Materialele necesare pentru amenajarea unui terariu
Nu este nevoie de multe lucruri pentru amenajarea unui terariu: pietris fin sau nisip cu graunte mai mari, bucati de carbune, un material sintetic (nylon) sau un material asemanator pentru a indeplini rolul de separator intre straturile de pamant si un amestec de pamant in care sa se aseze plantele. Daca vreti sa dati o nota mai decorativa, puteti acoperi stratul de pamant cu pietris colorat, scoarta de copac sau plante care creaza un covor verde.
Pregatirea
Cel mai bine este sa folositi un container cu gatul destul de larg, incat sa puteti ajunge la plante destul de usor. Vasul trebuie spalat si uscat, dupa care, cu un tub de carton se "toarna" incet inauntru materielele, asta pentru a nu murdari peretii interiori ai terariului.
Cum vasul folosit pentru teraniu nu are gauri prin care sa se scurga apa, e necesar sa aveti un strat de drenaj, pentru ca apa sa nu stea in pamant si sa dauneze radacinilor. Pentru asta puteti folosi pietris fin sau un nisip mai grunjos, intr-un strat gros de 1,5 - 4 cm, in functie de marimea containerului.
Cum un terariu este un mediu inchis si umed, va trebui sa adaugati si carbune pentru a se absorbi mirosul neplacut care poate aparea. Acoperiti stratul de pietris cu unul de aproximativ 1 cm de carbune. Pietrisul si stratul de carbune se acopera apoi cu un strat de material sintetic (nylon) sau alt material asemanator, dar in asa mod incat marginile acestuia sa nu atinga peretii vasului de sticla. Astfel apa va putea sa se scurga, iar pamantul nu se va amesteca cu pietrisul.
Adaugati apoi destul pamant cat banuiti ca e nevoie pentru a putea planta florile. Desigur, trebuie sa folositi un amestec de pamant potrivit: plantele de desert, de exemplu, prefera pamantul mai nisipos, pe cand la cele tropicale trebuie sa mai adaugati turba si/sau muschi.
Exista cateva reguli de aur pe care trebuie sa le respectati. Materialele de la baza fiecarui terariu (nisipul, carbunele si pamantul) trebuie, ideal, sa fie cam 1/3 - maxim 1/2 - din inaltimea vasului. Spatiul ramas trebuie dedicat exclusiv plantelor.
Plantele de terariu
Plantarea se face in functie de marimea si necesitatile de dezvoltare ale plantei. Daca terarium-ul va fi vazut numai dintr-o parte, atunci asezati plantele mai mari in spate. Daca insa acesta va fi expus undeva in centrul camerei si va fi vazut din toate partile, plantele inalte trebuie amplasate in mijlocul vasului.
Aveti grija sa nu umpleti prea mult terariul, pentru ca plantele au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta. De asemenea, intre ele trebuie sa fie destul spatiu. Daca doriti, la suprafata puteti aseza, pe post de decoratiuni, muschi, cioturi de lemn sau scoarta de copac, pietre sau nisip. La sfarsit, udati usor pana pamantul devine la fel de umed pe toata suprafata, dar nu imbibat cu apa.
Alegerea plantelor
Cele mai bune plante pentru un terariu sunt cele mici, care cresc incet. In general, cel mai bine este sa le alegem pe cele complementare, adica cele care se completeaza una pe cealalta legat de necesitatile de lumina, temperatura si umiditate. De exemplu, umiditatea ridicata din mediul inchis al terariului este foarte potrivita pentru ferigi, muschi si plante insectivore. Pe de alta parte, cactusii si plantele suculente au nevoie de un mediu mai uscat si se vor dezvolta mai bine intr-un vas care este tinut deschis mereu. Oricum, nivelul de umiditate din terariu poate fi controlat prin deschiderea si inchiderea la anumite intervale de timp a capacului, in functie de plante.
Iata in continuare o lista cu plante de interior care se dezvolta bine si in terariu. Speciile pot fi combinate in functie de necesitatile de lumina, temperatura sau umiditate. Aveti grija sa alegeti plante sanatoase, care nu sunt atacate de daunatori, pentru ca acestia se inmultesc mult mai rapid intr-un mediu inchis.
Lumina scazuta
Lumina potrivita
Lumina stralucitoare
Nord
Est
Sud si vest
Aglaonema (fo)
Adiantum (f)
Begonia (fl)
Aucuba (fo)
Anthurium (fl)
Cactusi, suculente (fo)
Chamaedorea (fo)
Asplenium (f)
Dionaea (i)
Dracaena (fo)
Caladium (fo)
Episcia (fl)
Euonymus (fo)
Cladonia (l)
Gesneria (fl)
Calathea (fo)
Gaultheria (cv)
Iresine (fo)
Philodendron (fo)
Hedera (cv)
Oxalis (fl)
Pilea (fo)
Maranta (fo)
Saintpaulia (fl)
Sansevieria (fo)
Polypodium (f)
Sarracenia (i)
Scindapsus (fo)
Sarracenia (i)
Sinningia (fl)
Spathiphyllum (fo)
Selaginella (cv)
Streptocarpus (fl)
Syngonium (fo)
Sphagnum (m)
Trifolium (fl)
Nota:
fo: foliaj, f: feriga, m: muschi, l: licheni, i: insectivore, fl: flori, cv: covor-verde.
Intretinerea unui terariu
Terariul nu trebuie udat foarte des - aceast aeste una din probleme cel mai des intalnite -, pentru ca aceasta practica va duce la putrezirea radacinilor si in final la moarte plantelor. Mai ales la containerele inchise, udarea trebuie sa se faca numai cand e nevoie. De asemenea, este o idee buna sa folositi apa distilata sau filtrata daca aveti plante carnivore, muschi sau licheni inauntru, pentru ca acestea sunt specimene foarte sensibile la poluare.
Plantele carnivore cum sunt Dionaea muscipula (Capcana lui Venus) si Sarracenia purpurea (Planta ciupitoare) sunt si ele potrivite pentru terariu, dar au nevoie de anumite conditii si de o perioada de repaus. Este foarte important sa nu plantati in terariu plante adunate din natura, pentru ca acestea nu se vor acomoda niciodata.
In mediul restrans al terariului, dupa ce pamantul a fost udat, este foarte posibil sa apara picaturi de apa pe peretii de sticla. Daca se intampla acest lucru, deschideti capacul si lasati sa se aeriseasca. Fertilizarea se face, in timpul perioadei de dezvoltare (di aprilie pana in septembrie), o data pe luna, pentru ca plantele sa se dezvolte sanatos. Folositi o substanta fertlizatoare organica, diluata (7-7-7), pentru ca fertilizatorii sintetici duc la acumularea de saruri in pamant.
Nu uitati ca si plantele din terariu trebuie ingrijite la fel ca celelalte: indepartati capetele ofilite, frunzele uscate si ramurile inainte sa inceapa procesul de putrefactie. De asemenea, plantele care formeaza un covor verde trebuie taiate pentru ca pot deveni chiar invazive.
Un ultim sfat este legat de amplasarea terariuluiin camera. Acesta nu trebuie asezat in soare direct, pentru ca razele soarelui vor arde frunzele plantelor.
Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro