Tincturile simple
Tincturile simple sunt cele realizate dintr-o singura planta.Tincturile sunt extracte naturale hidroalcoolice obtinute prin macerare naturala in alcool de 40° dintr-o singura planta sau din combinatii de plante medicinale, in functie de natura bolii careia i se adreseaza. Principiile active din tincturi sunt in concentratie mai mare si isi pastreaza calitatea terapeutica un timp indelungat.
Tinctura de aloe este recomandata pentru efectele sale biostimulatoare, cicatrizante, antimicrobiene, antituberculoase si antitumorale date de principiile active extrase din frunzele de aloe. Pe cale interna, se folosesc cate 10-30 picaturi, de 3 ori pe zi. Pe cale externa se aplica direct pe ulceratii, plagi si arsuri, grabindu-le acestora vindecarea. Tinctura de aloe da rezultate foarte bune in boli de piele: tuberculoza cutanata, pionefrite, lupus eritematos. Administrata intern, tinctura de aloe amelioreaza si vindeca boli digestive si tumori.
Tinctura de cimbrisor se foloseste pe cale interna in tuse convulsiva, tuse spastica, astm, raguseala, anorexie la anemici. Aceasta tinctura actioneaza ca antiseptic asupra ficatului si rinichilor, ameliorandu-le functia si elimina viermii intestinali. Se administreaza cate 20-30 picaturi pe zi pentru copii si 30-60 picaturi pe zi pentru adulti. Extern, tinctura de cimbrisor se foloseste sub forma de: tamponari, masaje, comprese, gargara, frictionarea musculaturii membrelor si coloanei vertebrale, in dezinfectarea si cicatrizarea ranilor sau scleroza in placi (leuconevraxita).
Tinctura de coada-soricelului - extern, se pun comprese si se fac spalaturi pentru calmarea tenurilor inrosite si iritate, arsuri, plagi purulente, eczeme, ulcer varicos, hemoroizi, spalaturi bucale in abcese dentare. Pe cale interna, se iau 10-20 picaturi in ceai care se bea dimineata pe stomacul gol, pentru eliminarea viermilor intestinali. In leucemie, pentru reinnoirea sangelui, se folosesc 10-20 picaturi pe zi. In boli interne ca enterocolite, colici gastrice, cistite, dismenoree, hipermenoree, marirea secretiei biliare, se iau cate 10-15 picaturi de 3 ori pe zi.
Tinctura de sunatoare se foloseste la prepararea apei de gura; se face gargara cu 10 ml tinctura dizolvata in 100 ml apa fiarta si racita. In boli reumatice, se fac frectii pe zonele afectate. In boli de piele, arsuri si degeraturi se pun comprese imbibate cu tinctura de sunatoare. Pe cale interna se utilizeaza de la 20-30 picaturi (pana la 6 lingurite pe zi) pentru depresii nervoase, icter infectios, insomnii, somnambulism, boli urinare, incontinenta urinara, dereglari ale ciclului menstrual. Tratamentul dureaza 7 zile si se poate relua dupa 2-3 zile de pauza.
Tinctura de galbenele (filimica) se foloseste pe cale externa in afectiuni bucale infectate si gingivite, sub forma de gargara si spalaturi bucale. Pentru infectia cu trichomonas, leucoree si candidoza se fac spalaturi vaginale in dilutie cu apa. Pentru dezinfectarea ulceratiilor cronice purulente, pentru eczeme, arsuri si degeraturi se fac spalaturi sau se pun comprese; de asemenea, sub forma de frectii se foloseste in intinderi musculare, spasme musculare si intepaturi de insecte.
Pe cale interna se folosesc 10 - 60 picaturi, dizolvate in apa sau ceai, pentru tratarea bolilor gastro-intestinale, curatirea sangelui de toxine, viroze, infectii bacteriene si intarirea vederii. In bolile neoplazice, inflamatii ale ganglionilor si pentru diminuarea efectelor menopauzei se iau ca adjuvant cate 30 de picaturi in timpul unei zii. Sub forma de masaje, comprese sau adaugata la apa de baie, tinctura de galbenele combate micozele picioarelor.
Tinctura de rostopasca are actiune antibiotica asupra unui numar mare de agenti patogeni. Are actiune antitumorala , actiune coleretic-colagoga, fiind indicata in colecistopatii (inflamatii ale vezicii biliare), litiaze biliare (pietre in vezica biliara), boli de ficat. Tinctura de rostopasca are actiune sedativa asupra centrilor nervosi superiori si mai ales asupra coronarelor, stimuleaza respiratia si scade tensiunea arteriala, da rezultate bune in insuficienta cardiaca si angina pectorala. Are actiune antispastica asupra tractului gastro-intestinal. Pe cale interna se administreaza 10 pana la 20 de picaturi pe zi, dizolvate in ceai sau apa. Extern, se foloseste sub forma de tamponari si masaje in: boli de piele, negi, pecingine, matreata, muscaturi de insecte si serpi.
Tinctura de propolis are un spectru foarte larg de actiune farmacologica: bacteristatica, antifungica, analgezica, trofica si regeneratoare a tesuturilor, cicatrizanta si antiinflamatoare. Pe cale externa se utilizeaza in diverse afectiuni dermatologice (eczeme, arsuri), prin tamponari, fara a se pansa locul afectat. Se mai utilizeaza in boli ORL si boli ale cavitatii bucale (gingivite, stomatite, abcese, parodontoza), sub forma de gargara si spalaturi bucale prin dizolvarea a cate 30-40 picaturi in apa. Intern, se iau 20-30 picaturi pe zi, cu o ora inaintea meselor, pentru normalizarea tensiunii arteriale. In cazuri de alcoolism, 50 de picaturi dizolvate intr-un pahar cu apa rece administrate omului beat il vor face sa se trezeasca. Cate 10 picaturi de tinctura dizolvate intr-un pahar cu apa, luate cu o ora inaintea meselor, dau rezultate foarte bune intr-o mare gama de boli (pulmonare, digestive, ginecologice, boli ale sistemului nervos si boli glandulare).