Vitamina B5

vitamine

Ciupercile, conopida si legumele verzi asigura organismului vitamina B5.

 

Acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvantul grec "pantoten", ce semnifica "peste tot". In natura, acest acid este omniprezent.

 

Vitamina B5 este indispensabila activitatii celulare.

 

Copiii trebuie sa consume intre 3-8 mg, adolescentii si adultii intre 10-15 mg. Studiile recente recomanda chiar 30-50 mg/zi pentru adulti. Folosirea terapeutica a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.

 

Surse de vitamina B5

Alimentele ce contin vitamina B5 in cantitati importante sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi.

 

Vitamina B5 :

- intervine in producerea energiei, revigoreaza organismul si reduce stresul;

- participa la procesele metabolice;

- combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi;

- incetineste imbatranirea.

 

Tulburari atribuite deficitului de vitamina B5

Carentele de vitamina B5 apar in situatii exceptionale, cand denutritia este considerabila. In cazurile mai usoare, pot aparea simptome precum: stresul, senzatia de oboseala permanenta, insomnie ce alterneaza cu somnolenta, dermatita, greata, hipoglicemie.

 

Consumului excesiv de vitamina B5 nu determina efecte toxice cunoscute. Chiar atunci cand au fost administrate doze de 10 000 mg/zi nu s-­au inregistrat consecinte nefaste. Aceasta nu inseamna ca administrarea vitaminei B5 nu trebuie facuta sub indicatia medicului.

 

Acidul pantotenic impiedica incaruntirea prematura.

Alcoolicii, cei ce au colesterolul marit si batranii sunt predispusi la deficiente de vitamina B5.

Antibioticele, somniferele, contraceptivele orale, stresul, alcoolul atenueaza  proprietatile acidului pantotenic.

Se estimeaza ca alimentatia actuala (produsele alimentare industriale, modul de preparare) reduce din proprietatile vitaminei B5, de aceea hrana naturala este mai indicata.

Noiembrie 2007