Toamna in bucatarie

Castraveciorii pot fi conservati pentru iarna in borcane sau butoaie. Ei sunt pastrati in saramura concentrata (8-9%), in locuri intunecoase si reci. Pentru a nu se inmuia, printre castraveti se pun frunze de visin, vita de vie si de hrean, taninul din ele se va impregna in pulpa castravetilor si se vor pastra tari.

 

Pe fundul borcanului se pun crengi de marar, iar castravetii se aseaza in straturi printre care putem adauga bucatele de hrean, catei de usturoi si ardei iute. Separat se prepara saramura prin dizolvarea sarii de bucatarie in apa fierbinte, Se lasa sa se raceasca si se toarna in butoi sau in borcan peste castraveti, pana se umple.

 

Tomatele se pot mura exact ca mai sus, dar creste concentratia de sare la 10-12%. Putem folosi gogonele (rosii verzi, necoapte) sau rosii parguite, chiar si cele coapte dar tari. Printre rosii se pot adauga bucatele de conopida si felii de morcov. Pentru a le condimenta, putem adauga piper boabe, foi de dafin si ardei iute.  

 

Ciuperci in otet

 

Se pot folosi ciuperci cultivate sau ciuperci de padure, cu conditia ca ele sa fie cumparate de la un centru specializat. Ciupercile se curata si se spala bine, sa nu ramana urme de pamant sau nisip. Se tin cateva minute in apa clocotita cu sare, si se aseaza apoi intr-un borcan de sticla. Printre ele se presara piper boabe, foi de dafin si catei de usturoi. Se toarna otet peste ele cat sa le acopere, pana la gura borcanului.

 

Se leaga bine cu o folie de celofan si se pot pastra toata iarna, la rece. Ciupercile din otet pot fi consumate ca atare, ca garnitura la fripturi, sau se pot adauga in diferite salate.

Dragos Serban

13.10.2006