Totul despre fantanile arteziene
Istoria fantanilor
Inceputurile fantanilor nu se gasesc in cultura din vest. Aici, apa era importanta pentru a supravietui (atat pentru oameni cat si pentru animale), si nu era folosita in scope decorativ in gradina. Cu toate acestea, oricat de elaborate erau fantanile sau nu, un lucru e sigur: proprietarii doreau ca aceasta sa aiba mecanisme simple si sa necesite ingrijiri minime pentru a functiona corect.
Majoritatea fantanilor construite in Europa au fost influentate de arhitectura Romei si Greciei antice. Acestea sunt considerate perioade de referinta, cand fantanile aveau bazine largi si pereti decorati cu sculpturi deosebite. In perioada medievala, in Europa, gradinile erau impartite in patru zone: gradina de mirodenii, de legume, fructe si flori. Gradinile din acele timpuri erau amenajate mai ales in manastiri, in jurul a patru fantani – acest model, ca fiecare gradina sa fie cultivata in jurul unei fantani, a fost imprumutat de la persi, care foloseau fantanile erau folosite ca sursa de meditatie.
In orient, fantanile erau copnstructii obisnuite, de sute de ani deja. Din cauza climei calde si uscate, musulmanii isi construiau o fantana in mijlocul fiecarei gradini, pentru a folosi apa mai usor. Deseori, gradinile aveau zone incercuite cu santuri de apa. Fantanile sau santurile erau decorate cu bucati de ceramica. Japonia a fost de asemenea influentata de modul in care vecinii sai (China, Corea) foloseau si construiau fantanile; japonezii le dau insa un rol mult mai important - nu numai de simplu element decorativ al gradinii, ci si element care creaza armonie si pace.
In prima jumatate a secolului XX, arhitectura americana a incercat ca includa in suprafata casei zona exterioara acesteia, mai ales in cele din zonele cu clima mai rece. Astfel, gradinile au devenit acoperite, la fel si fantanile sau celelalte decoratiuni care le infrumusetau. Oricum, in prezent au cunoscut o mare raspandire si cautare fantanile de dimensiuni mici, care pot fi amplasate pe mese, in interior.
Rolul fantanii
1. Religios
Prezenta fantanilor in manastiri si abatii era un mod de a ii face pe oameni sa gaseasca pacea interioara si sa poata sa mediteze mai bine asupra vietii lor. Majoritatea erau amplasate in centrul curtii, acolo unde puteau fi vazute de toata lumea. In Grecia antica, fantanile erau repere pentru adunarile sociale.
2. Decorativ
La inceputuri, in Grecia si Roma antica, fantanile erau folosite doar pentru decorarea curtilor exterioare. Numai cei care dispuneau de sume considerabile isi puteau permite sa isi construiasca o fantana extravaganta, cu sculpturi grandioase si jocuri de apa deosebite. In zilele noastre fantanile se gasesc mai peste tot: oricine doreste isi poate amenaja una in curte; ele se gasesc in piete, in mall-uri, in holurile hotelurilor mari, etc. Din ce in ce mai mult se cauta astazi fantanile de dimensiuni mici, care se pot aseza pe masa, in orice camera. Fantanile de gradina continua sa fie elemente dorite de fiecare gradinar pasionat, care dorecte sa isi infrumuseteze curtea. Oriunde ar fi amplasate in curtea din spatele sau in fata casei -, fantanile creaza o oaza de liniste si relaxare.
3. Functional
In America, fantanile sunt folosite mai ales pentru irigarea culturilor si ca sursa de apa pentru animale, spre deosebire de Europa, unde aceasta are preponderent un rol decorativ. Mai ale sla inceput, pentru americani fantanile erau o sursa de supravietuire, nu de frumusete, pentru ca cea mai mare grija a proprietarului era bunastarea fermei. Asadar, fantanile se construiau pentru functia practica pe care o indeplineau si nu pentru jocurile de apa. Cu toate acestea, oamenii bogati isi permiteau sa achizitioneze astfel de fantani decorative.
In al doilea rand, rolul functional al fantanilor se refera la calitatea aerului. Din totdeauna oamenii au incercat sa aduca linistea in viata lor si se stie din vremuri antice ca sunetul apei curgatoare are puteri tamaduitoare. Desi poate parea o simpla poveste, aceasta vorba are un sambure de adevar si se explica in modul urmator: aerul este plin cu ioni incarcati pozitiv sau negativ. Ionii pozitivi sunt emanati de cuptoarele cu microunde, cumputere, aparate de incalzit, televizoare si alte aparate electrice sau electrocasnice. Inhalarea acestor ioni pozitivi duce la instalarea mai rapida a starii de oboseala mentala si fizica, care ne afecteaza sanatatea. Se zice ca apa curgatoate elibereaza ioni negativi, iar acest lucru aduce cu el echilibru in suflet si trup (ionii negativi atrag particulele din atmosfera, astfel ca oamenii respira aer mai curat).
Fantanile si ambientul
Cand va ganditi sa amplasati o fanmtana in gradina, e bine sa va ganditi inainte la modul in care arata aceasta, la dimensiunile ei si la stilul in care este decorata. Mai mult, trebuie sa aveti in gand si atmosfera care se va crea. Este important sa priviti cu atentie elementele si accentele decorative existente in gradina si la cele care vor inconjura fantana. Toate aceste detalii, desi par minore la prima vedere, au un rol foarte important in forma fantanii.
Orice tip de element decorativ care implica apa, fie ca e statica sau in miscare, poate deveni punct central in gradina. Folosirea unei fantani in acest mod va da tonul pentu felul in care veti decora gradina - decoratiunile si mobilierul de gradina pe care le veti alege, florile si tufele pe care le veti planta. Amplasarea unei fantani in gradina e foarte posibil sa va imparta curtea in doua zone cu functii diferire, mai ales daca aveti in jurul casei destul spatiu liber.
Fantanile de masa sunt o alegere buna din categoria fantanilor de interior, de dimensiuni mici. Acestea sunt ideale pentru cei care au un stil de viat aagitat, pentru ca, desi sunt usor de intretinut, dau confera exact aerul linistit pe care l-ar aduce orice alt tip de element decorativ care implica apa. Ele dau un aer calm, detensionat, incaperii si pot sa relaxeze orice persoana care se afla in preajma lor. Singurul detaliu la care trebuie sa fiti atenti este ca fantana sa fie facuta dintr-un material care sa se regaseasca undeva in camera, pentru a se crea o coordonare si din acest punct de vedere. De exemplu, pentru o incapere decorata in stial asiatic, e bine sa achizitionati o fantana din bambus.
Fantanile decorative pot constitui punctul central al oricarei incaperi sau gradini. Un aspect mai clasic, precum bazinele de beton cu o statuie romana, dau incaperii sau curtii un aer formal. Prin urmare, trebuie sa va ganditi de doua ori inainte de a cumpara o astfel de fantana, pentru ca ea trebuie sa se potriveasca perfect cu design-ul casei si al gradinii. Fantanile de perete dau impresia unui spatiu mai mare in camera sau gradina in care sunt prezente. Cand cumparati asa ceva, peretele trebuei sa fie destul de rezistent pentu a sustine in primul rand fantana, si apoi sistemul de tevi; si in acest caz, stilul in care este realizat bazinul fantanii trebuie ales cu grija, in functie de design-ul casei.