Trandafirii cataratori

trandafir cataratorIncanta privirile si delecteaza simtul olfactiv, datorita cascadelor florale care degaja valuri de parfum imbietor. Incepand din vara, devreme, aceste plante cataratoare strapung aerul, ajungand la inaltimi inimaginabile cu ciorchinii lor de flori inmiresmate. Metaforic vorbind, aceste plante reprezinta zeitatile gradinii sau astrii regali si fac parte din genul Rosa.

Trandafirii cataratori, precum si verii acestora, "agatatorii", pot fi considerati mai degraba un grup special, ai carui reprezentanti fac parte din toate increngaturile apartinand familiei trandafirilor, decat o specie. Ceea ce ii leaga este vigoarea si preferinta pentru inaltimi, confererind un accent vertical si o nota de romantism oricarei gradini. Poate parea surprinzator, insa trandafirii cataratori erau aproape necunoscuti in lumea vestica pana in secolul 19. Este adevarat ca Anglia avea un  "catarator" indigen, America un trandafir de preerie, iar in Europa exista specia mereu verde Rosa sempervirens (trandafirul pitic), insa gradinile de pe ambele parti ale Atlanticului au fost private de aceste frumuseti naturale pana la introducerea speciilor de trandafiri cataratori din China, care s-a petrecut acum aproximativ 200 de ani.

Zvonurile despre acesti fabulosi trandafiri, originari din China, patrunsesera in Europa mai devreme, insa superbii cataratori: R. multiflora, R. wichuriana & Co au ajuns aici abia la inceputul anilor 1800, dupa ce China a inceput sa devina o tara mai prietenoasa din punct de vedere diplomatic si sa-si deschida treptat portile xenofobe. Avand un dezvoltat simt al comertului, vanatorii de plante au profitat de aceasta "deschidere". Omul de afaceri englez, Ernst Wilson, si-a riscat viata pentru a achizitiona specia R. Filipes, precursoarea cataratorului Kiftsgate.

Trandafirii cataratori din China au devenit adevarate trofee pentru gradinarii pasionati. Ulterior, ei au amestecat semintele acestora cu vechile varietati, pregatind un pamant special pentru noii trandafiri cataratori si obtinand asa-numitii hibrizi. Din tot materialul genetic provenind din China, cea mai importanta a fost considerata gena de R. Chinesis (trandafirul chinezesc), care infloreste repetat, producand flori pe toata durata verii si chiar si toamna.

Hibrizii au fost dezvoltati pentru prima data de David Austin in anii 1970, ai carui frumosi si inmiresmati Trandafiri englezesti sunt considerati fi cei mai importanti hibrizi din ultima jumatate a secolului. Daca sunt corect tratati, o parte dintre hibrizii lui Austin se comporta ca niste trandafiri cataratori, insa multi dintre ei sunt cataratori veritabili, cum este cazul trandafirului St. Swithun. Viguros si parfumat, acest trandafir englezesc prezinta incantatoare tonuri de roz.

Problema cu hibrizii este ca tind sa fie mai putin rezistenti decat majoritate speciilor de trandafiri si, in cele mai multe cazuri, mai sensibili la boli si daunatori. Pot fi usor de ingrijit, atata timp cat este aleasa varietatea potrivita tipului de pamant si climei din zona in care sunt plantatii. Un factor important mai este si dimensiunea lor. Trandafirii cataratori pot ajunge la o inaltime de 2-3 metri sau chiar mai mult. Majoritatea infloresc doar o data pe an, dar exista varietati care infloresc pana tarziu, cand apar ingheturile.

Corina Dovinca
InCasa.ro