Penstemon

PenstemonPenstemon este un gen de planta larg raspandita in America de nord si in estul Asiei, care facea, pana nu demult, parte din familia Scrophulariaceae. Prin prisma noilor cercetari genetice, planta este acum plasata in vasta si extinsa familie a Plantaginaceaelor.

Penstemon are frunze opuse, partial in forma de tub, flori colorate in alb, roz, rosu, albastru sau violet, asemanatoare unor clopotei si capsule cu seminte. Caracteristica cea mai evidenta a acestei plante este prezenta staminodiului - o stamina inutila si sterila (aceasta insemnand ca nu produce polen). Staminodiul prezinta o varietate de forme, in diferite specii; de obicei este de forma unui filament lung si drept, care se extinde pana la gura corolei. Unele staminodii sunt mai lungi si extrem de paroase, conferind plantelor aspectul de gura deschisa cu o limba pufoasa proeminenta  - de unde si numele popular al acestora: beardtongue (unde beard =  barba, barbos si toungue = limba).

Exista zeci de specii de Penstemon, printre cele mai cunoscute fiind: Penstemon barbatus, Penstemon digitalis si Penstemon cyananthus. Cele mai multe pestemone sunt plante perene erbacee, restul fiind arbusti sau tufe. care variaza ca inaltime intre 10 cm si 3 metri.

Este o planta foarte apreciata pentru aspectul ei, care se dezvolta foarte bine atunci cand este crescuta in lumina soarelui. Ba chiar are nevoie ca razele soarelui sa-i bata direct pe flori, pentru ca acestea sa capete o coloristica interesanta. Nu suporta umezeala si udarea in exces, preferand solul uscat sau semi-umed.

Florile pline de nectar ale plantei pentstemon atrag o pasare specializata in "jafuri florale". Pasarea, originara din America Centrala, are un cioc scurt, cu varful foarte ascutit, cu care perforeaza bazele plantei, pentru a ajunge la nectar din exterior.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro