Trucuri pentru o locuinta de vis
Pentru a amenaja locuinta asa cum ne dorim avem nevoie de timp si de cateva reguli de baza. InCasa va propune cele mai importante 7 trucuri privioare la culoare, stil si lumina pentru incaperile dvs.
1. Alegeti stilul care vi se potriveste, care va caracterizeaza.
Sunteti tipul de persoana romantica sau mai degraba cel puristic? Nu sunteti inca sigur ce va place mai mult? Exista o modalitate foarte simpla pentru a va gasi stilul propriu: rasfoiti reviste de specialitate, alegeti si decupati tot ce va place, asezati aceste colaje cap la cap si faceti-va o imagine. Veti constata foarte repede ce culori predomina, ce structuri sau ce accesorii ies in evidenta.
2. Luati-va timp! Nu va pripiti!
Indiferent ca doriti sa combinati mobila veche cu cea noua sau ca vreti sa modificati cu totul incaperea trebuie sa va ganditi bine, sa nu va grabiti si sa va luati timp. Este foarte important pentru dvs. sa aveti o canapea mare? Atunci amplasati-o in zona centrala a camerei, iar restul mobilierului aranjati-l peu à peu. Abia atunci cand traim mai mult timp intr-o locuinta putem stii cu exactitate ce anume ne trebuie, de ce anume avem nevoie.
3. Alegerea culorii
Majoritatea oamenilor incearca sa evite culorile sau sunt nesiguri ce combinatie corecta si potrivita sa aleaga. Sfatul nostru pentru persoanele conservatoare este sa opteze pentru o nuanta deschisa de crem sau pentru un ton usor cenusiu. Albul stralucitor este de multe ori prea puternic, in schimb culorile care ies mai putin in evidenta, mai discrete, mai estompate scot peretii mult mai frumos in evidenta. Culorile individuale le puteti amesteca direct la magazinele de specialitate pentru a obtine nuanta dorita.
Aceast subiect - al culorilor - este unul foarte important si de aceea trebuie sa tineti cont si de raportul lumina-umbra din incaperea respectiva. Atunci cand spatiul este foarte luminos, nu trebuie sa va faceti probleme daca veti zugravi peretii in nuante mai inchise. In rest trebuie sa aveti in vedere urmatoarea regula: culorile ingusteaza spatiul, acesta devenind mai mic din punct de vedere optic. Cu toate acestea doriti sa aveti o pata de culoare in camera? In loc sa vopsiti un perete intreg in aceeasi nuanta, zugraviti-l in dungi sau cercuri. Chiar si "tatuajele" speciale pentru pereti au un efect extraordinar si schimba imediat imaginea acestora.
4. Importanta iluminatului
Unul dintre cei mai importanti factori atunci cand vine vorba de amenajare este iluminatul. In functie de ce veioze, spoturi sau alte corpuri de iluminat alegeti, spatiile primesc un caracter propriu. Experimentati schimband un astfel de corp de iluminat intr-un alt loc al incaperii si veti observa ce efect poate avea lumina...
5. Linii clare
Aveti nevoie de mult spatiu de depozitare sau de mobila in care sa puteti "ascunde" anumite lucruri? Incaperile pot avea un efect destul de haotic daca sunt combinate diferite piese de mobilier. In loc sa optati pentru mai multe dulapioare de diferite marimi, alegeti o servanta mai lunga, un sideboard. Mobila inchisa la culoare poate crea senzatia de tristete si de spatiu mic. Insa din aceasta cauza nu trebuie sa aruncati mobila veche. Multe astfel de piese pot fi reconditionate. Cu ajutorul unui smirgal si al unui lac pot fi ca noi.
Daca doriti o mobila practica, una care poate fi mutata cu usurinta oriunde, atunci atasati dedesupt rotite speciale.
Si in cazul accesoriilor este valabi la zicala: putin inseamna mult. Incercati sa nu aglomerati vazele, pernele, etc. 2 sau 3 astfel de acccesorii sunt suficiente pentru a avea efectul asteptat.
6. Pastrati-va originalitatea
Individualitatea si originalitatea sunt factori extrem de importanti in ceea ce priveste amenajarea. Exista o sumedenie de posibilitati de a transforma obiectele preferate vechi, indiferent ca este vorba despre vopsirea unei piese de mobilier sau despre tapitarea unui fotoliu.
7. Fiti creativi
Schimbarile rapide au de cele mai multe ori si un efect imens. Podeaua veche poate fi vopsita cu lacuri speciale, iar bucataria prinde stralucire daca sunt schimbate aparaturile electrocasnice si armaturile. Nu trebuie sa cheltuim foarte multi bani pentru a ne renova locuinta.
Foto: 1, 2
InCasa.ro