Uneltele de gradina

Orice gradinar are mai multe unelte pe care le foloseste pentru diverse operatiuni in gradina. Desi multe seamana intre ele, au functii diferite. In continuare va prezentam o lista de unelte care nu trebuie sa lipseasca din arsenalul nici unui gradinar care se respecta. Folositi-le conform instructiunilor, fara improvizatii, si mai ales intretineti-le cu grija pentru a le prelungi viata. Curatati-le bine de pamant si rugina, stergeti-le intotdeauna cu o carpa uscata si din cand in cand aplicati-le o mixtura de nisip cu ulei pentru protejarea lamelor de metal.

 cazma    

Cazmaua care nu trebuie confundata cu lopata, este o unealta importanta folosita in special pentru sapatul gaurilor pentru plante. Fata de lopata, cazmaua are manerul mai scurt, lama plata si oarecum patrata. Poate fi folosita si la taierea ghetii iarna.

 

Urmeaza lopata care are o lama de forma tipica si anume concava sau sub forma de farfurie, cu marginea usor rotunjita. Cele mai multe lopeti au manerul lung, desi le puteti cumpara si cu manere mai scurte. Sunt ideale pentru caratul nisipului sau a altor materiale care trebuie mutate sau incarcate.

 
   lopata
 
 grebla    grebla  

 miniunelte

 grebla fixa

 grebla flexibila

 

 unelte mici de gradina

 Grebla este o unealta cu 12 sau 14 dinti scurti de metal incovoiati si are o coada lunga. Este perfecta pentru spargerea si maruntirea bulgarilor mari de pamant si uniformizarea terenului. Grebla pentru cosmetizarea solului este fixa, rigida. Pentru stransul frunzelor exista greble cu dintii dispusi in forma de evantai, mult mai flexibili. Aceste greble pot fi facute din bambus, plastic sau chiar cauciuc. Pentru sere si plante mici exista minisapaligi. Acestea au forma triunghiulara sau curbata in diferite unghiuri.

Pentru sapat gropi mici, pentru bulbi sau rasaduri de flori sunt indispensabile spaclurile care pot fi drepte sau sub forma de lopatica de metal. In general se folosesc pentru plantarea florilor si plantelor de mici dimensiuni in ghivece.

 furca  

Furca de gradina are 4 sau 6 dinti si este folosita pentru a intoarce si a aerisi pamantul. De asemenea este folosita pentru a introduce in pamant substantele fertilizatoare. Se poate folosi si pentru detectarea pietrelor sau a radacinilor.

 
 

 Sapaliga este folosita pentru afanarea solului dar mai ales pentru taierea ierburilor nedorita. Cea mai simpla sapaliga are o lama ascutita la un capat, cu celalat capat se pot trasa santuri inguste si lungi in pamant, in care puteti planta seminte de legume. Sunt mai multe feluri de sapaligi, unele au lama curbata.

   sapaliga

stropitoare     

Pentru ca apa este un lucru esential pentru plante veti avea nevoie intotdeauna de o stropitoare. Desi isi pastreaza forma tipica, stropitorile care initial se faceau din metal galvanizat, acum sunt facute din diferite materiale, plastic etc. Alegeti intotdeauna o stropitoare doar daca aceasta este echilibrata cand o umpleti cu apa si curge usor fara sa fiti nevoiti sa o rasturnati prea mult. Stropitorile sunt folosite cu precadere in sere sau pentru plantele de interior.

 
 

Tot pentru udatul gradinii exista multe sisteme incepand cu furtunul clasic si terminand cu stropitorile automate sau sistemele de irigare. Cumparati  intotdeauna un furtun bun si suficient de lung pentru a acoperi intreaga suprafata a gradinii fara efort. Alegeti un furtun din cauciuc sau vinil facut din straturi cu armatura de metal care va garanteaza o folosire indelungata. Sunt mai practice decat stropitorile manuale. Totusi fiti foarte atenti la garniturile si capetele speciale pentru tropit.

   furtun
spray     

Pentru fertilizarea solului mai ales din ghivece, pentru combaterea daunatorilor folositi spray-uri speciale. Acestea pot fi contra insectelor, puricilor sau ciupercilor. Multe sunt sub forma de sapun insecticid. Majoritatea se dizolva in apa si se pulverizeaza direct pe frunzele plantelor. Daca aveti o pompita mica este perfect pentru terenurile mici si medii.

Un accesoriu important atunci cand lucrati in gradina sunt ochelarii de plastic special. Sunt necesari pentru protejarea ochilor cand mutati, taiati plante sau folositi spray-urile. Unele modele sunt special facute sa se potriveasca bine peste ochelarii de vedere.

roaba     carucior  

Pentru caratul bulbilor sau rasadurilor sau pentru caratul fertilizatorilor aveti nevoie de un carucior micut cu 2 roti sau o roaba. Acestea se manevreaza mai usor printre straturile de plante si sunt mai usoare.  

 roaba legume

 carucior gradina

   

 Alte accesorii indispensabile sunt manusile care sa va protejeze mainile. Alegeti modelele de piele sau textile mai groase pentru a evita zgarieturile. Cand lucrati cu plante cu spini alegeti manusi lungi pana la coate. Manusile din latex sau cauciuc sunt ideale pentru lucrul cu fertilizatori sau fungicide. Daca lucrati mult in genunchi atunci cu siguranta aveti nevoie de genunchiere. Unii gradinari prefera sa foloseasca halate  sau sorturi de cauciuc cand lucreaza cu plantele.

Uneltele enumerate mai sus si cu descrierile sumare sunt indispensabile oricarui gradinar amator. Evident exista mai multe tipuri de unelte specializate, multe electrice pentru gazon si gard viu. De asemenea un gradinar pasionat va cumpara carti sau reviste de specialitate pentru a fi la curent cu ultimele stiri in domeniu.

www.incasa.ro

28 febr 2007

Altheate