Utilitatea gardului
La ce bun gardul, la urma urmelor?
Intocmai ca orice fiinta vie, avem nevoie de spatiu. Mai precis, de un spatiu delimitat, de barlogul nostru, ferit de priviri indiscrete, de incursiuni ale unor indivizi indezirabili, barlog care sa ne poarte semnatura, chiar daca nu ridicam un picior pentru a pecetlui unicitatea spatiului privat si proprietatea. Daca stai sa-l asculti (sa-l privesti), gardul spune tot. Spune care e relatia proprietarului cu vecinatatea, cu strada, cu trecatorii sau vizitatorii...Trecand pe strazi, uitandu-te la case si la curtile fiecaruia, poti linistit sa exersezi ghicitul in garduri, chiar daca nu esti specialist in materiale de constructii.
Spune-mi ce gard ai...
Gandit de cele mai multe ori in concordanta cu stilul casei, gardul are suficiente posibilitati de-a se manifesta pe plan estetic - intr-un registru pozitiv sau negativ. Inalte ca ale unei fortarete sau joase, ca pentru un bordei, din zidarie sau piatra, din fier forjat, plasa metalica sau tabla, prevazute sau nu cu sisteme de alarma ori camere video, intr-un grad mai mare sau mai mic de ruina, gardurile sunt primele care ne intampina si ne ofera fie o calda invitatie de-a intra, fie o placuta pe care sta gravat prevenitor si ostil "Caine rau!". E firesc sa spunem ca, pe langa functia de a proteja curtea si casa, gardul ii rezerva stapanului dreptul de-a alege vizitatorii. Un gard care pune in valoare constructia centrala (la fel ca o montura de aur piatra pretioasa a unui inel) va atrage oaspetii si privirile trecatorilor.
Astfel de garduri apar in jurul unei case cu arhitectura ireprosabila, decorata intr-un stil original, personal. Nu sunt nici neglijabile si nici nu intimideaza. Specifica, alaturi de numarul corespunzator, numele familiei sau institutiei pe care o reprezinta. Au poarta inchisa, dar au si un buton care sa anunte celor dinauntru prezenta unui vizitator si nu-l lasa sa se invarta pe-afara, ca un caine fara stapan... Gardul din zidarie inalta, tencuita si atat, fara numar, buton de sonerie sau placuta care sa specifice cine locuieste indaratul lui, e facut sa intimideze si sa dezorienteze. Sunt destule la fel, ca sa le poti confunda cu usurinta si sa treci pe langa ele, taman atunci cand ai nevoie mai mare sa treci de ele. De prisos sa mai spunem ca nu se zareste nimic din casa cu etaj, galbena sau albastra, pe care o cautai.
Sursa: casasibiroul.ro