Varza murata fara sare

Ingrediente:
varza alba
sare
apa

Preparare:
Varza alba se curata si se taie marunt. O treime din cantitatea totala de var se pune intr-o oala de pamant si se preseaza bine. La cinci kilograme de varza se adauga 20 de grame de drojdie de bere. Aceasta se pune intr-un tifon curat si se asesaza peste varza.

Apoi se toarna apa fiarta si racita, atat cat sa acopere stratul superior de varza. In apa fiarta se adauga cimbru pisat si cernut si marar spalat, ales si taiat-pentru aroma.

Deasupra se pune o scandurica curata si o piatra bine spalata. Totul se acopera cu tifon foarte curat. Cand incep sa apara basicute in zeama, atunci lichidul se arunca si se pune alta apa, preparata la fel. Astfel se procedeaza zilnic, pana cand lichidul ramane limpede. La fiecare schimbare a lichidului, nu trebuie uitata spalarea scanduricii si a pietrei, pentru a mentine conditiile optime de fermentare.