Vin sarbatorile
Motiv de bucurie si prilej de a cutreiera prin magazine sau printre amintiri, in cautarea acelor obiecte, care transforma iarna intr-un anotimp calduros. Cei mai multi dintre noi privesc nostalgici in urma si descopera cu incantare obiectele "vedeta" ale noptilor de magie din anii precedenti, exilate in dulapuri si cutii prafuite. Cu putina imaginatie, acestea pot capata un nou aspect de sarbatoare si vor avea un farmec cu atat mai mare cu cat sunt incarcate de traditia ce nu trebuie sa lipseasca unei atmosfere festive. Astfel, puteti sa creati aproape din orice podoabe si obiecte de decor originale, autentice, care nu se gasesc pe piata, folosindu-va de vechile decoruri si de "maruntisuri", precum: panglici, strasuri, bucatele de catifea, materiale colorate, lumanari aproape consumate, scoici, globuri sparte, fire de beteala etc.
Aceste "vechituri" nu au, aparent, nici o intrebuintare de ordin estetic, insa, in combinatie cu alte elemente, se pot transforma in obiecte de podoaba unice, care vor intregi tabloul fermecat al noptilor de iarna. Sa luam, de exemplu, banalele mingi de ping pong si sa le accesorizam putin: invelite in catifea colorata, prinse cu un snur asortat si decorate cu stelute argintii, acestea pot deveni cele mai frumoase globuri din bradul dvs. Nu aveti brad? Nu-i nimic...puteti folosi crengi de brad, pe care va recomand sa le stropiti cu bronz auriu sau argintiu. Si, pentru a completa decorul de sarbatoare, accesorizati tot ce se poate accesoriza: imbracati vechile cutii cu materile textile in culori de sarbatoare, decorandu-le apoi cu praf de sticla pisata (rezultat de la globuri); decorati coronitele de brad cu panglici vechi de dimensiuni si din materiale diferite si ornati-le cu scoici pictate. Din lana, stofa, pluta si tot ceea ce natura ne pune la dispozitie (conuri, nuci, muschi de copac, frunze, scoarta, mere uscate, scoici, boabe de fasole etc.) se poate confectiona o masca traditionala sau una de carnaval, ce poate decora un perete.
Pentru nelipsitele ghirlande vom trece peste hartia creponata, folosita in decursul multor ani in confectionarea acestora, si vom recurge la alte tipuri de materiale: margele de orice fel, in culori cat mai variate, perlate sau stralucitoare sau solutia casnica: boabe de porumb trecute prin bronz auriu. Lumanarile consumate isi gasesc si ele utilitatea in acest proces inovativ de reconditionare: ceara topita se pune in straturi diferit colorate in pahare trasparente, obtinand astfel decoratiuni deosebite. Adaugand lampioane colorate si papusi din carpa vom imprima atmosferei un aer cald, primitor. Intentia este aceea de a recupera si transforma obiectele si materialele "umile" sau cu aer de vechi si de a folosi in mod inventiv materialele naturale sau cele cu accente naturale.
Photo: corbis.com
www.incasa.ro