Vitamina K

Numita si antihemoragica, vitamina K este liposolubila si intervine in coagularea sangvina. Prezenta in organism in mod natural, nu este de obicei parte componenta a preparatelor din comert. Indispensabila vietii, vitamina K rezista la caldura, dar nu si la lumina, in prezenta oxigenului si in mediile alcaline.

 

Doza zilnica recomandata: 10-55 mcg.

In general, organismul are nevoie de 10-30 mcg la copii si de 35-80 mcg la adulti.

Anumite studii recomanda o doza de aproximativ 100 de ori mai mare, ceea ce semnifica 1000 mcg (1 mg) pentru copii si 4000 mcg (4 mg) pentru adulti.

 

Surse

Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%. Restul provine din legume verzi precum broccoli, spanac, varza, mazare si conopida.

 

Roluri si caracteristici

- intervine in coagularea sangvina, fiind elementul principal in fabricarea protrombinei, agent procoagulant natural;

- participa la metabolizarea proteinelor si la fixarea calciului.

 

Tulburari atribuite deficitului de vitamina K

Nou-nascutii prezinta un risc ridicat, deoarece nu au inca bacteriile necesare producerii vitaminei K. Din acest motiv, si pentru ca laptele matern nu contine o cantitate suficienta, li se administreaza sistematic o doza de vitamina K dupa nastere. Hemoragiile repetate din cauza lipsei vitaminei K pot duce la anemie.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de vitamina K

Hipervitaminoza este aproape imposibila, de asemenea si intoxicarea. La doze exagerat de mari, pot aparea reactii alergice.

 

Note utile

- Pentru un supliment de vitamina K, este necesara prescriptie medicala.

- Antibioticele ataca flora intestinala producatoare de vitamina K; pentru refacerea acesteia, se recomanda consumul de iaurt.

- Persoanele ce folosesc anticoagulante pentru a preveni infarctul, accidentele cerebrale si vasculare nu trebuie sa ia suplimentar vitamina K.

- Persoanelor ce au hemoragii nazale le este recomandat consumul de alimente bogate in vitamina K.