10 tendinte in proiectarea caselor
De asemenea, si planurile caselor se schimba pentru a se potrivi cat mai bine cu stilul de viata agitat al oamenilor. Cu toate acestea, multi arhitecti si design-eri lucreaza in continuare cu materiale si tehnici vechi. Deci, cum vor arata casele in viitor? Iata 10 tendinte importante.
1. Design ecologic
Poate ca cel mai interesant si important trend in design-ul caselor este atentia crescuta acordata mediului. Arhitectii si inginerii se apleaca iar asupra vechilor tehnici de constructie care foloseau materiale simple, bio-degradabile. Departe de a fi primitive, casele "ecologice" de azi se dovedesc a fo confortabile, economice si frumoase, prin aspectul lor rustic.
2. Materiale prefabricate
Casele construite din materiale prefabricate au evoluat mult de la primele modele de acest gen. Arhitectii si constructorii folosesc materiale modulare pentru a crea forme indraznete cu multa sticla si otel.
3. Nou peste vechi
Cladirile noi nu sunt intotdeauna in intregime noi. Dorinta de a proteja mediul si de a pastra arhitectura istorica ii inspira pe arhitecti sa refoloseasca, sa schimbe utilitatea unei cladiri sau a unei structuri mai vechi. Casele care afiseaza aceasta tendinta pot fi construite pe scheletul unei fabrici vechi sau al unui depozit gol.
4. Design sanatos
Unele cladiri iti sau pur si simplu o senzatie de rau. Arhitectii si proiectantii sunt din ce in ce mai constienti de modul in care materialele sintetice si aditivii chimici folositi in vopsele si compozitia lemnului ne afecteaza sanatatea. Cele mai inovative case nu sunt neaparat si cele mai neobisnuite; ele nu sunt construite din materiale pe baza de plastic, laminate sau aditivi care emana vapori.
5. Rezistenta
Orice adapost trebuie construit in asa fel incat sa reziste in fata intemperiilor, iar proiectantii fac progrese constante in acest domeniu. In zonele in care uraganele sunt foarte dese, din ce in ce mai multi constructori utilizeaza pereti izolati fabricati din beton.
6. Flexibilitate
Ritmul de viata schimbator cere spatii de locuit flexibile. Casele de maine au usi culisante si tot felul de elemente mutabile. Camerele de zi sau cele in care se ia masa sunt inlocuite cu zone multifunctionale mari in care familia poate desfasura mai multe activitati.
7. Accesibilitate
Uitati de scara spiralata, de sufrageriile mici in care sunt inghesuite tot felul de mobile si de dulapurile inalte - in casele de maine se va circula usor. Arhitectii folosesc adesea expresia "design universal" pentru a denumi acele case care se potrivesc oamenilor de diferite varste si cu nevoi diferite. Caracteristicile speciale cum sunt holurile largi se incadreaza perfect in planul casei, astfel ca aceasta sa nu aiba aspect de spital sau clinica.
8. Camere exterioare
Interesul crescut pentru arhitectura cat mai naturala incurajeaza constructorii sa includa si spatiile din jurul casei in designul acesteia. Curtea si gradinea devin astfel o parte din schita casei iar trecerea se face prin usi culisante de sticla si terase.
|
|
9. Capacitate de stocare
Dulapurile erau insuficiente in perioada victoriana, dar in timpul secolului trecut oamenii au cerut din ce in ce mai mult spatiu de depozitare. Casele mai noi au camere speciale amenajate ca dulapuri. Tavanele inalte nu mai sunt la moda pentru ca oamenii prefera
10. Influenta orientala
Feng Shui, Vastu Shastra si alte filosofii orientale au fost puncte de temelie dupa care constructorii s-au ghidat inca din vremuri antice. Astazi aceste principii castiga din ce in ce mai mult teren si in celelalte parti ale lumii. Desi nu veti observa imediat influentele orientale, cu siguranta veti simti beneficiile ei, spun practicantii acestor tehnici.