Cum sa va pregatiti apartamentul pentru vanzare
A venit momentul sa va vindeti casa. Va mutati in alta parte, plecati din oras, din tara, ati cumparat una mai mare sau mai mica. Asteptati cu emotie cumparatorii, incercand sa obtineti un pret cat mai bun, faceti evaluari de tot felul. Prima impresie conteaza poate cel mai mult, asa ca este momentul sa incepeti sa va aranjati locuinta cat mai bine. Daca totul este gata la timp, atunci vanzarea s-ar putea sa aiba loc mult mai repede, la un pret mai bun.
Intr-un fel, e ca si cand ati pregati scena unui teatru pentru spectacol. Totul trebuie sa fie la locul sau, bine aranjat si curat, pentru a-si primii spectatorii in cele mai bune conditii.
Pregatiti-va pentru curatenia generala, strangeti cutiile in care veti pune lucrurile si fiti gata pentru vanzare. Este destul de usor sa transformi o casa aparent anosta si neatragatoare intr-un adevarat magnet pentru cumparatori.
S-ar putea sa va numarati printre acei putini norocosi care nu trebuie decat sa faca niste mici reparatii prin casa, sa curete totul si sa puna din loc in loc flori proaspete. Poate ca trebuie sa zugraviti, sa schimbati covoarele si sa curatati tot ce e murdar. Daca va pricepeti, ar trebui sa reusiti fara alt ajutor. Altfel, este bine sa chemati o echipa specializata, eventual un instalator care sa verifice daca toate tevile sunt in stare buna, un electrician, un tamplar. Incetul cu incetul, se aduna. Nu uitati ca schimbarile nu le mai faceti pentru dv, ci pentru ca locuinta sa arate cat mai bine in chii cumparatorului. Daca acesta vede o casa solida, curata si ingrijita isi va imagina cum ar sta el acolo, fiindu-I greu sa nu faca macar o oferta.
Veti spune ca este prea mare efortul. Dar puneti-va in locul celui care cumpara ? Ce ati dori sa vedeti in viitoarea casa, cum ar trebui sa arate, ce v-ar atrage si ce v-ar face sa va razganditi ?
Ati vazut cum arata locuintele din reclame sau camerele aranjate la targuri de mobila sau de design ? Totul straluceste, pare nou-nout, peste tot sunt flori, suprafetele sunt stralucitoare. Camerele par spatioase, mobila confortabila, dulapurile goale sau foarte ordonate simtiti nevoia sa aveti ceva la fel acasa. La fel vor gandi si vizitatorii inainte de a-si pune problema sa cumpere. Nu conteaza daca aveti un apartament sau o casa la curte, o garsoniera sau o vila imensa, principiul este acelasi : cum iti prezinti "marfa".
Faceti comparatia cu o casa locuita de ceva timp (poate chiar a dv). Mobila poate ca este deja destul de veche, lasand impresia de neingrijire. Jucariile copiiilor sunt aruncate pretutindeni, garajul este plin de cutii si lazi, dulapurile aglomerate de haine pe care nu le-ati mai purtat de o groaza de timp, carti si hartii aruncate peste tot. Care dintre cele doua case va pare mai atragatoare ? Cu siguranta prima.
Priviti locuinta ca un profesionist
Orice proprietar trebuie sa inteleaga ca intre casa oferita spre vanzare si cea care este cu adevarat "acasa" exista diferente enorme. Prea putini dintre noi locuim in case sau apartamente desprinse din revistele lucioase de design interior, dar pentru a o vinde, cam asa ar trebui sa arate. In definitiv vindem o casa, si nu o expozitie de obiecte si mobilier. Daca scoateti din camere covoarele, reduceti numarul de piese de mobilier si accesorii, eliminati tot ceea ce nu este strict necesar. In acest fel camerele vor parea mai mari si mai luminoase. Vizitatorul trebuie sa vada doar camera goala, pentru ca doar aceasta il intereseaza. Agentii imobiliari ii sfatuiesc pe vanzatori sa se detaseze complet de orice obiect sau piesa de mobilier, pentru a nu oferi decat arhitectura casei. Incercati sa ganditi ca un viitor cumparator. Daca nu va descurcati, apelati la ajutorul unui profesionist.
Cel mai simplu este sa apelati fie la un specialist in design interior, fie (varianta mai ieftina) la serviciile unei agentii. Urmati sfaturile primite pentru a face casa cat mai atragatoare pentru vanzare.
O agentie imobiliara serioasa va face totul pentru o tranzactie reusita. Cel mai probabil agentul va va da niste sfaturi privind aranjarea locuintei, pentru a fi cat mai atragatoare. De cele mai multe ori va observa micile detalii pe care proprietarul le-a trecut cu vederea (refacerea zugravelii sau a tamplariei, curatarea parchetului, schimbarea unui covor ros) si va recomanda rezolvarea acestor probleme. Impactul initial al imaginii casei poate fi hotarator.
Puteti insa sa faceti singur toate acestea ? Cu atat mai bine, mai ales daca va pricepeti si la mici reparatii. Ambalati in cutii tot ceea ce nu va trebuie (ideal ar fi sa locuiti deja in alta parte) si pastrati doar strictul necesar. Apelati la ajutorul prietenilor sau la serviciile unei firme. Trebuie sa intelegeti ca este momentul sa faceti curatenie in casa asa cum nu ati mai facut-o niciodata. Pregati-va de o inspectie serioasa.
Desi este ceva mai scump, un specialist in decoratiuni interioare ar trebui sa rezolve totul. Costurile pentru ajutorul acestuia variaza, in functie de durata si de notorietatea firmei. Pasii sunt simpli : camera este golita de mobila si accesorii, care sunt rearanjate ulterior pentru un aspect cat mai placut. Daca va ocupati personal procedura este aceeasi. Aranjati pe rand fiecare camera. Eliminati tot ceea ce este prea personal, uzat, ingramadit. In acest caz, mai putin inseamna mai mult.
Daca nu aveti unde sa depozitati lucrurile sau nu ati terminat cu mutatul, inchiriati un spatiu de depozitare (solutia mai scumpa si mai dificila) sau sa apelati la un prieten care are spatiu in garaj sau accepta sa sacrifice o camera. Duceti acolo tot ce nu va mai trebuie in casa : colectii, carti, haine, decoratii de Craciun, mobila.
Veti mai ramane cel mai probabil in casa pentru a o prezenta sau cel putin veti veni la vizionari. Aveti grija ca toate dulapurile, camara, debaraua sa fie sau goale, sau in perfecta ordine. Daca mobila ramane, cumparatorul va verifica daca aceasta este in buna stare. Ideal este spatiul in care viitorul proprietar sa-si poata organiza lucrurile personale. Eliberati si etajerele de obiecte personale, goliti dulapiorul din baie.
Duceti in alta partea toate fotografiile personale, obiectele religioase, micile colectii. Un cumparator nu trebuie sa se simta intrat in casa altuia, ci intr-o casa ce poate deveni cu putin efort chiar a lui.
Faceti o lista cu tot ce trebuie reparat, de la becuri arse, tevi care picura, mobila lovita sau decleiata la petele de pe podea sau pereti. Cautati cu atentie orice defect si incercati sa vedeti prin ochii altuia. Poate ca din comoditate si obisnuinta veti fi mai indulgent, dar este o idee foarte proasta.
In privinta acestor mici reparatii este de presupus ca veti discuta cu eventualii cumparatori, care vor incerca sa reduca din pret motivand numarul mare de imbunatatiri sau reparatii. Ajungeti la un acord inainte de a incepe odiseea actelor, pentru a nu va trezi ca tot efortul a fost in zadar. Pentru efect, in afara de curatenia sclipitoare si mobila aranjata pentru a oferi un spatiu cat mai larg, tineti luminile aprinse, pentru ca spatiile intunecoase nu sunt prea primitoare. O alegere inspirata a luminii poate pune mai bine in valoare locuinta, in timp ce un bec ce palpaie sau da o lumina palida strica intreaga camera.
In final nu uitati ca din acel moment locuinta dv, oricat de modesta sau dimpotriva de extravaganta, trebuie sa straluceasca si sa atraga. Ati vazut cum sunteti primit intr-un hotel care se respecta. Acesta este si scopul acestor mici retusuri, care ar trebui sa va aduca o buna afacere.