7 trucuri pentru spatiile mici

spatiu mic Spatiile mici au un mare potential atunci cand ne referim la designul unei locuinte. Puteti sa creati impresia de spatialitate, conferind incaperii o expresie unica, aplicand urmatoarele sapte sugestii:

1. Simplificati decorul. Faceti rost de o cutie incapatoare, un cos sau o lada si triati acele mici obiecte pe care le foloseati drept accente sau ornamente. Prea multe maruntisuri vor impovara incaperea si vor sufoca spatiul. Este uimitor cat de aerisita poate parea camera in cazul in care veti reusi sa fiti extrem de specifici in privinta obiectelor pe care le puneti pe masa, in vitrina sau in dulapuri.

2. Aerisiti spatiul. Perdelele sau draperiile grele si voluminoase nu numai ca blocheaza patrunderea luminii naturale, si asa limitata de dimensiunea incaperii, dar au si un efect de imbacsire a aerului. Eliberati ferestrele folosind jaluzele, storuri sau chiar obloane. Acestea pot fi cumparate din magazinele specializate sau pot fi confectionate de dvs. Daca va permiteti, puteti sa dati comanda de storuri personalizate, confectionate din materiale care sa completeze decorul existent al incaperii.

3. Colorati subtil. Pentru decorarea locuintelor mari poate fi folosita o varietate de culori, insa in cazul caselor de dimensiuni reduse prea multa culoare dauneaza aspectului interiorului, facandu-l sa para si mai mic decat este deja. Este recomandat sa zugraviti toti peretii casei intr-o singura nuanta sau sa folositi tonuri apropiate in cazul in care doriti sa marcati subtil trecerea de la o camera la alta.

4. Atrageti lumina cu ajutorul unor oglinzi pe care sa le pozitionati direct vizavi de fereastra. Utilizati vopsea semilucioasa pentru a reflecta lumina si mentineti mobilierul in permanenta lustruit si aparatele electrocasnice perfect curate.

5. Folositi tesaturile. Pentru camerele mici este recomandat sa imbracati in tesaturi accentele si sa lasati piesele de mobilier masive uni. Motivele florale, in dungi sau buline, folosite pentru accente ofera adancime vizuala si interes emotional decorului.

6. Animati. Spatiile deschise si plantele proaspete plasate in jurul camerei sunt elementele necesare pentru a anima o incapere de dimensiuni mici. Ghivecele cu plante sunt preferate, desi nici buchetele de flori proaspete, schimbate cu regularitate nu sunt mai putin folosite. Pentru a utiliza cat mai eficient spatial, pozitionati un ghiveci cu plante ornamentale in fata unui semineu, in timpul anotimpurilor calduroase, cand acesta nu poate fi folosit. Sau aranjati piesele de mobilier in unghi si utilizati spatiul suplimentar astfel obtinut pentru a introduce in decor arbori ornamentali, ferigi sau palmieri de apartament.

7. Intensificati. Daca nu puteti schimba podeaua intr-un apartament, puteti, in schimb, sa faceti o schimbare la un nivel mai sus. Amplasati un covoras luminos la capatul covorului existent. Sau, in cazul unui linoleum inchis la culoare, folositi  un covor de interior din bambus pentru a lumina spatiul.

Photo: gharexpert.com

Corina Dovinca
InCasa.ro