Accesorii din fier forjat
Ce decoratiuni puteti folosi pentru a va infrumuseta casa sau gradina, pentru a le da o nota distincta si mai ales un aer medieval? Foarte simplu, solutia este sa alegeti decoratiunile sau accesoriile din fier forjat. Acestea sunt foarte la moda in strainatate. Veti ramne surprins sa vedeti cate lucruri se pot face din fier.
Accesoriile de exterior pot fi personalizate prin culoare, model. Gradina dumneavoastra va arata superb daca veti cumpara o masa din fier forjat cu insertii de lemn, si bineinteles scaune de fier forjat cu pernute detasabile.
Doriti crearea unui spatiu intim in gradina? Nimic mai simplu alegeti un foisor din fier forjat peste care puteti pune o copertina din material textil sau lemn. Jardinierele sau ghivecele cu plantele preferate pot fi puse in suporturi artistice facute din fier de diferite marimi. Aceste suporturi pot fi suspendate sau asezate unde doriti. Dar sa nu uitam cat de interesanti si practici sunt si stalpii decorativi pentru plantele agatatoare. Stalpii pot fi sub forma de sageata ornamentala sau arc.
Iar daca doriti sa oferiti putina lumina discreta va sugeram folosirea lampadarelor de fier cu bulb de sticla mata si groasa. Lampadarele pot fi fixate in pamant sau pe peretele casei sau chioscului La fel de interesante si practice pana la urma sunt si tablitele cu lant, folosite in vechime la intrarile in hanuri sau magazine, un fel de reclame medievale. |
Nu putem trece cu vederea nici celebrele cutii postale din fier forjat, care sunt acum aproape ca un blazon. Acestea pot fi simple sau cu ornamente, monograme si embleme.
Tot afara puteti folosi fierul pentru a va proteja sau a delimita spatiul dumneavoastra vital si anume prin grilaje la ferestre si porti la intrare. Aspectul masiv dar si combinatiile de fier cu lemn sau material plastic va confera sentimentul de siguranta si totodata de stil. De asemenea si balcoanele sau terasele pot fi facute cu fier forjat.
In interiorul casei aveti nenumarate variante de decoratiuni din fier, incepand cu mobilierul si terminand cu balustradele si corpurile de iluminat facute din acest material. Mobilierul din fier forjat ofera senzatia de masivitate, un aer usor vechi dar stilat. In afara de scaune si mese, canapele si etajere, se mai folosesc mult si rafturile sau biblioteca din fier forjat, de asemenea si suporturile pentru sticle sau lavoarele. Ramele de oglinzi pot fi de asemenea din fier forjat, ca sa nu mai vorbim de cuierele suspendate, suporturile pentru umbrele sau ziare, balamalele scrinurilor si incuietorile de la usi sau sertare.
Interesante sunt si candelabrele din fier in combinatie cu sticla sau cristal. Inclusiv veiozele, lustrele si lampadarele de interior pot fi facute din combinatii de fier cu sticla galle. Foarte practice si intime sunt sfesnicele sau suporturile pentru lumanari.
Patul dumneavoastra va avea un design de-a dreptul minunat daca veti folosi ca material fierul forjat. Si baldachinele suspendate sunt un accesoriu care nu poate lipsi. Iar din dormitor sau dressing nu pot lipsi cuierele fantezie, in forma de doamna sau domn.
Poate cel mai des regasim fierul forjat in casele noastre in apropierea ferestrelor, si e normal daca folosim galeriile pentru perdele si draperii. Galeriile de fier sunt compuse din sina sau sinele de care atarnam perdelele, suportii fixatii de perete si bineinteles accesoriile de la capetele sinelor. Fiind foarte usor contorsionat sunt de preferat galeriile de fier mai ales pentru ferestrele si spatiile arcuite, pe rotund.
Accesoriile de fier sunt regasite in in preajma semineelor, pentru ca avem nevoie de vatrai si aparatoare pentru semineu.
Dar cel mai adesea folosim fierul forjat pentru balustradele scarilor interioare. In functie de preferinte balustradele pot fi simple sau cu ornamente de genul frunzelor, florilor sau figurilor geometrice.
Culoarea finala a produselor din fier forjat este realizata prin tehnica patinarii cu substanta aurie, galbena, verde, albastra sau rosie.
Altheate
11 dec 2006