Agris

agrise pe ramura (Ribes uva-crispa).

dulceata de agrise (Ribes uva-crispa) si fructe

 

Denumire stiintifica: Ribes uva-crispa

 

Agrisele dulci se pot recolta de doua ori intr-o perioada relativ scurta de timp. Prima oara acestea se pot culege inainte inainte de a se coace complet, pentru a se face dulceata sau pentru a se congela;  cand sunt coapte agrisele se culeg pentru a se consuma proaspate.

 

Aceasta planta nu este deloc pretentioasa. Nu trebuie decat sa o plasati intr-un loc cu soare, unde sa aiba parte de un pamant uscat. Roadele sale nu sunt foarte bogate, insa daca solul este umed si contine var si humus, fructele vor fi mult mai mari. Ca acest lucru sa se intample, udati pamantul cat mai mult in timpul coacerii, iar pe timpul toamnei si primaverii ingrasati-l cu compost.

 

Si tufele de agrise sunt sensibile la ger, putandu-le creste rezistenta daca, dupa ce culegeti recolta, le tundeti pentru intretinere. Crengile care au 1-2 ani nu trebuie sa aiba mai multi de 2 lastari. Daca observati crengi batrane sau bolnave, taiati-le de la radacina.

 

Nicoleta Oprea
Gradinamea.ro
februarie 2007