Aparatele electrocasnice sunt surse de microbi si bacterii

Aparatele electrocasnice, pe cat sunt de eficiente si practice, pe atat sunt de periculoase. Este adevarat, ele ne fac viata mai usoara, dar acestea pot ascunde microbi si bacterii ce ne pot provoca boli grave.

Daca la prima vedere aparatele electrocasnice par curate, altfel stau lucrurile dupa ce acestea sunt supuse unui test. Rezultatele nu sunt nici pe departe cele asteptate.

Potrivit unui studiu, realizat de oamenii de stiinta britanici, masinile de spalat vase si alte aparate electrocasnice de uz comun, cum ar fi masinile de spalat rufe si cafetierele, dezvolta in interiorul lor mucegaiuri si ciuperci, toxice pentru utilizatori.

Aceste aparate electrocasnice prezinta conditii ideale pentru dezvoltarea microbilor. De exemplu, masinile de spalat vase ofera un mediu umed si cald in care ciupercile Exophiala dermatitidis si E. phaemuriformis au demonstrat o toleranta neasteptata la caldura, concentratii ridicate de sare, detergenti agresivi si apa atat cu caracter acid, cat si alcalin.

Un mediu propice pentru dezvoltarea fungilor si a ciupercilor il prezinta si hota din bucatarie. Filtrul hotei depoziteaza grasimi, umezeala, praf si chiar insecte, iar in timpul utilizarii filtrul se incalzeste, facand posibila circularea bacteriilor in incapere. Nici aerul conditionat nu a scapat de prezenta acestor bacterii. Sporii, polenul si microbii imprastiati prin filtrele necuratate ale aparatelor pot duce la aparitia unor boli ca pneumonia ori bronsita.

Aparatele pentru sendvis si robotii de bucatarie, precum si prajitoarele si masinile de paine, sunt de asemenea o sursa sigura de microbi daca nu sunt curatate corespunzator si ferite de umiditate. Pentru a fi cat mai putin expusi la aceste bacterii se recomanda o curatare periodica a filtrelor (in cazul aerului conditionat si a hotei), folosirea masinii de spalat la temperaturi ridicate, precum si schimbarea garniturii de cauciuc a accesteia.

De asemenea, este important ca dupa fiecare folosire, aparatele electrocasnice sa fie curatate de eventualele resturi alimentare cu apa si detergent, folosind un burete sau o carpa. Realizand o curatare periodica a acestora, veti preveni formarea de bacterii si microbi care v-ar putea pune sanatatea in pericol.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro