Biblioteca privata: arata-mi ce citesti...
Propria biblioteca nu se va demoda niciodata. Chiar si in aceste timpuri cand noua tehnologie si internetul acapareaza vietile oemenilor, biblioteca ramane un lux, ceva nobil, o promisiune in fata culturii. Totodata, proprietarul isi dezvaluie prin cartile bine pastrate individualitatea si gustul pentru lectura. Ce trebuie sa luati in considerare cand este vorba despre amenajarea unei biblioteci va vom dezvalui in cele ce urmeaza.
Cuvantul "biblioteca" provine din limba greaca si reprezinta o simpla colectie de carti. Cu totul diferit este privita de catre bibliophili: pentru adevaratii pasionati, biblioteca reprezinta punctul central al locuintei.
Spatiul unde traim sau doar cel in care ne relaxam citind?
Trebuie sa ne intrebam in primul rand, inainte sa incepem amenajarile, care este scopul noii biblioteci? Sa fie un depozit pentru toate cartile achizitionate sau primite? Vin din cand in cand vizitatori, care stau sa se relaxeze rasfoind o carte buna? Petreceti mult timp in acest spatiu, astfel incat sa realizati un refugiu din acesta? Sau reprezinta o camera de lucru destinata cercetarilor?
Trebuie avut in vedere spatiul si marimea acestei biblioteci private, formatul locuintei si numarul cartilor. Un iubitor de carte va achizitiona mereu noi colectii, astfel incat spatiul de depozitare al acestora trebuie sa se mareasca continuu. Prin urmare, biblioteca trebuie sa fie planuita ca un fel de "santier" pe termen lung in interiorul locuintei. Amenajarea trebuie gandita in asa fel incat aceasta sa fie marita si modificata din cand in cand. Trebuie lasat spatiu pe fiecare raft, daca este cu putinta, pentru cartile ce vor fi asezate acolo ulterior.
Nucleul unei biblioteci este reprezentat de rafturi, de cele mai multe ori din lemn masiv sau placaj. Cu ajutorul unei scari special conceputa se poate ajunge cu usurinta si in siguranta si la cele mai inalte rafturi. LED - urile potrivit instalate dau o lumina nobila si un aspect placut intregului mobilier. De multe ori, cartile pot fi regasite dupa usi de sticla, care le protejeaza de praf si de razele soarelui.
Ordinea reprezinta jumatate din viata
Cine nu doreste si nu obisnuieste sa lase cartile in diverse locuri ale camerei se gandeste cu siguranta si la structura bibliotecii. Fiecare are propriul stil: cartile sunt asezate dupa autor, domeniu, marime, poate chiar si dupa culoare. Totul este permis atata timp cat nu este haos si cartea dorita este gasita in timp util.
In ciuda tuturor eforturilor depuse de catre proprietar, biblioteca devine prin simpla prezenta un unicat.
Foto: architonic.com
InCasa.ro