Construiti-va propriul refugiu - partea a doua

3. Un spatiu pentru pasiunile dv

 

Cu totii avem hobby-uri dintre cele mai diverse. Ne place sa pictam, sa mesterim, sa scriem, sa realizam mici obiecte de artizanat, sa desenam. Fiecare persoana are alte pasiuni, de care ne ocupam atunci cand avem nevoie de un spatiu personal.

 

Sunteti un scriitor debutant sau pur si simplu va place sa va imaginati tot felul de povesti si sa le treceti pe hartie ? Ati scris vreodata in cele mai proaste conditii, pe un birou subred, cu zgomotul strazii si al familiei de jur imprejul, enervat ca nu puteti prinde acea ideea care sa rezume totul ? Este momentul sa construiti "barlogul" naratorului. Indiferent daca scrieti de mana sau pe computer, spatiul in care creati trebuie sa fie un refugiu din fata lumii inconjuratoare. Daca nu aveti o camera speciala ci doar o parte din dormitor sau sufragerie puteti face separarea printr-un panou din panza sau placaj usor (daca va place ideea). Unele locuinte au spatii in forma de L in care va puteti aseza.

Indiferent de spatiul ales, veti pune acolo un birou, un scaun comod si materialele si obiectele de care aveti nevoie. Mai aveti nevoie de lumina buna (naturala sau artificiala) si eventual o priveliste care sa va inspire. Dupa ce ati asezat totul asa cum va place este momentul sa va apucati de scris. Veti vedea ca inspiratia va vine mai repede.

 

Arta pierduta a scrierii unei scrisori clasice, cu cerneala pe o hartie speciala, eventual cu o sigla care sa va reprezinte, poate fi readusa in prezent cu o masuta de scris asezata in coltul dormitorului. Daca va numarati printre cei care considera scrisorile de astazi si in special Internetul drept o metoda de comunicare rece si impersonala atunci este momentul sa va apucati de corespondenta indelung amanata. Tineti legatura cu prietenii intr-un mod astazi inedit si elegant, incercand sa alegeti o masuta si un scaun de la consignatiile si magazinele de antichitati. Cu o reconditionare ca la carte rezultatul va fi incantator.

 

Sunteti un pictor necunoscut care lucreaza doar pentru placerea sa, fara a cauta gloria si agitatia vietii artistice ? Alegeti un spatiu pe care sa-l transformati in atelier. Faceti loc pentru sevalet sau planseta de desen, aranjati pe o masa suficient de spatioasa culorile, pensulele, creioanele care va plac. Trebuie sa aveti o lumina buna, de preferinta naturala, si un scaun impozant in care sa va trantiti la sfarsitul lucrului.

 

Un colt linistit poate fi si locul unde sa coaseti, sa tricotati, sa realizati goblenuri. Un fotoliu asezat intr-un colt, cu un lampadar cu picior (pentru ca lumina sa cada unde trebuie), o masuta avand pe ea un cos de nuiele in care aveti materialele si timp liber, nu aveti nevoie de mai mult. Timpul folosit astazi nu este in nici un caz irosit. In afara de placerea pentru dv, astfel de lucrari pot fi oferite in dar sau pastrate pentru intreaga familie.

 

Daca placerea dv cea mai mare este sa construiti machete - avioane, barci - sau mic mobilier spatiul devine o mica problema. Daca nu sacrificati o camera a apartamentului o solutie ar fi balconul (daca este suficient de mare), unde va puteti instala bancul de lucru si rafturile cu unelte. Daca locuiti la curte puteti folosi in liniste garajul sau pivnita. Bine aranjate si curatate, mai trebuie instalata doar lumina si puteti sa incepeti lucrul. In locul rafturilor cu unelte, fixati in peretele de deasupra bancului de lucru mai multe suruburi sau cuie in care sa agatati sculele de care aveti nevoie, in ordine. Materialele cu care lucrari trebuie sa fie cat mai aproape, eventual langa banc sau in sertare.

 

4. Inconjurati-va cu obiectele preferate

 

Pentru un cadru intim in care sa va simtiti bine strangeti in jurul dv obiectele care sunt speciale. Chiar si obiectele cele mai neinsemnate pentru altii sunt deosebite pentru noi daca de ele se leaga amintiri placute. Colectionarii inteleg cel mai bine nevoia de a strange totul intr-un singur loc, pentru a se bucura de obiectele adunate cu pasiune pret de multi ani.

Sunteti un bibliofil pasionat, iar imaginea rafturilor pline de carti va relaxeaza enorm ? Gasiti un loc pentru cartile preferate chiar in apropierea spatiului personal unde cititi de obicei. O biblioteca mica si scunda, cel mai bine intr-o nuanta intunecata, cu rafturi inguste pentru un singur rand de carti este cea mai buna alegere. Aduceti acolo romanele preferate, volumele de poezie, eseurile care v-au placut. Pe un raft separat asezati ceea ce va doriti sa cititi. Faceti liste in functie de preferinte sau recititi ce va place. Cand va veti aseza in fotoliu imaginea sirurilor de carti va va aduce aminte despre cat de mult v-au placut si veti avea din nou pofta de citit.

 

Nimic nu este mai placut decat sa fiti inconjurat de cei pe care ii iubiti, chiar si in lipsa lor. Fixati pe perete sau puneti pe rafturi fotografii inramate ale celor dragi. Puteti face si colaje interesante, lipind pe un panou din lemn sau linoleum fotografii de formate si marimi diferite. Sau le puteti copia in alb-negru, pentru un efect mai interesant, decupa, aranja in orice ordine. Fotografiile in rame standard sunt la fel de reusite ca si cele in suporturi deosebite. Chiar daca sunteti singur, va veti simti protejat si iubit.

 

5. Alegeti culorile potrivite

 

Alegeti o paleta de culori pentru mobilier, pereti si accesorii care sa va aminteasca mereu ca ati scapat de agitatia cotidiana si aveti parte de un moment de liniste. Alegeti culori care sa va linisteasca. O idee buna pentru pereti este albul, care linisteste si racoreste, fara a va distrage atentia. Mobilierul poate fi acoperit cu huse din aceeasi culoare sau, daca este in nuante naturale, poate fi lasat liber. Combinatia de alb si lemn este intotdeauna un succes. O alta solutie sunt nuantele pastelate, care amintesc intr-un fel de copilaria cand totul era calm si linistit. Folositi culori pe care le preferati, de preferinta asortate de aceasta data cu un mobilier alb sau crem deschis. Sau, daca doriti, combinati pastelurile cu tonuri puternice, vii, pentur un contrast interesant.

Alegerea culorilor depinde de preferinte, temperament si in ultima instanta de sex. Pentru un barbat coltul in care citeste poate fi decorat in tonuri inchise, lemn natural, verdele crud si dens, cafeniu, pentru a sublinia gravitatea si seriozitatea celui care va sta acolo. In definitiv barbatii iau totul foarte in serios, de ce ar face altfel cu relaxarea. Rafturi din lemn natural inchis la culoare pot sa adaposteasca siruri de carti legate cu grija in piele neagra sau cafenie, masuta in aceeasi nuanta va avea pe ea o ceasca de cafea sau un pahar cu bautura preferata, iar fotoliul sau scaunul comod vor fi asortate. Daca dimpotriva sunteti inspirat si relaxat de culorile vii si vesele atunci nu ezitati sa le folositi. Galbenul este proaspat si revigorant, verdele si albastrul linistitoare, rosul este plin de energie.

Adaugati elemente decorative. Fara a mai pierde timpul sa revopsiti ceva, puteti adauga in spatiu accesorii, flori si fotografii. Alegeti piese care sa va relaxeze si sa sublinieze intimitatea spatiului.

Nu uitati sa scapati de tot ce este inutil, de tot ce nu imbogateste spatiul. Nimic nu este mai enervant decat dezordinea sau ghemotoacele de hartie aruncate pe jos. Cartile trebuie aranjate cu grija, pentru a fi usor de gasit, hartiile puse intr-un loc, accesoriile - fotografii, pixuri, brichete, etc - aranjate pentru a ajunge usor la ele, eventual intr-un cosulet de plastic sau lemn. Esential este ca spatiul personal sa fie functional si practic, pentru a contribui la starea de bine generala.

 

Cand totul este gata, spatiul este pregatit, devenind centrul de relaxare din intreaga casa atunci cand veti dori sa va obisnuiti, sa faceti ceva pentru dv, sa va ocupati de hobby-urile dv sau sa evadati din cotidian.