Cafeaua noastra zilnica

Cafeaua noastra zilnicaLegenda provenind din secolul al IX-lea i.C. spune ca pastorul de capre etiopian Khaldi a observat ca dupa consumul frunzelor si fructelor unei anumite tufe, caprele sale au devenit agitate si nu-si gaseau linistea nici macar in timpul noptii. Curios fiind, a gustat si el din fructe si a constatat si la sine efectul stimulent. Cafeaua cu efectul sau stimulent a fost folosita pentru prima data in manastirile Etiopiei de la inceputul crestinismului, pentru diminuarea oboselii in timpul ceremoniilor religioase de lunga durata.

Primele informatii scrise, foarte vagi despre cafea se gasesc in izvoare arabe datate din anul 1000 i.C. Prepararea cafelei la acea data timpurie ramane cu desavarsire necunoscuta, ceea ce este valabil si pentru descoperirea prajirii si efectul minunat al acesteia asupra gustului.
Prima cultivare sistematica a cafelei in gradinile terasa din Yemen s-a facut in secolul al XV-lea de catre arabi. La acea data deja, a fost adusa de comercianti prin portul Mocha, in multe tari din Orientul Apropiat si Mijlociu.

In mijlocul secolului al XVII-lea comerciantii venetieni au cunoscut in calatoriile lor comerciale cafeaua si efectul sau miraculos, introducand obiceiul consumului de cafea si in patria lor. Prima cafenea din Europa a fost infiintata in 1645 la Venetia.
In decursul urmatorilor cincizeci de ani cafeaua s-a raspandit in toate orasele mari din Europa si s-a bucurat de o mare trecere in saloanele elegante ale nobilimii.
Pentru satisfacerea cerintei rapid crescande de cafea, in coloniile de la tropice ale puterilor coloniale europene au fost cautate zone de cultivare, iar cultura accelerata sistematic.

Tipuri de cafea

Americano, Doppio, Espresso, Latte, Machiato
Espresso- este o compozitie de cafea realizata prin introducerea aburului prin cafeaua normala, la o anumita presiune. Espresso este un tip de cafea mult mai concentrat decat cea
normala. Este folosita in compozitia mai multor tipuri de amestecuri, cum ar fi capuccino si latte.
Americano- Compozitia este chiar cea de la espresso, fauta intr-o ceasca de apa fierbinte.
Cappuccino- o bautura preparata prin amestecarea unei compozitii de espresso cu parti egale de lapte si de frisca. Laptele fierbinte se amesteca cu compozitia de espresso, iar frisca se adauga deasupra. Raportul general este de : o treime espresso, o treime lapte fierbinte si o treime frisca.
Doppio- compozitie realizata prin amestecarea a doua lingurite de cafea espresso cu apa.
Latte- Bautura realizata prin amestecarea unei lingurite de capuccino la o ceasca de lapte fierbinte. Raportul ideal este-o parte espresso-doua parti lapte.
Machiato-Putin espresso, la care se adauga lapte sau frisca.

Retete de cafea

1.Cafe Alpine

30 de cl de Schnaps
Cafea
Frisca

Mod de preparare

Amestecati toate ingredientele si adaugati frisca deasupra.

2. Cafe Royale

Un cub de zahar
Brandy
Cafea

Mod de preparare

Dizolvati cubul de zahar intr-o lingurita de brandy. Aprindeti-o, iar cand flacara se stinge, turnati ce a ramas in lingurita in cafea.

3. Carribean Coffee

30 de grame de Rom negru
20 de grame de Tia Maria
Cafea
Frisca

Mod de preparare
Amestecati toate ingredientele si apoi adaugati frisca pe deasupra.

4. Irish Coffee

40 ml. de Whiskey irlandez
15 ml. de Kahlua
Cafea
Frisca
Crema verde de menta
Turnati Whiskey-ul si Kahlua peste cafea, adaugati frisca pe deasupra, peste frisca se pune crema verde de menta, iar peste toata compozitia se adauga o cireasa.
Aceasta este o versiune de reteta de Irish Coffee folosita mai ales in Statele Unite ale Americii

Compozitia

45 ml Whishey Irandez
Doua lingurite de zahar
Cafea fierbinte
Frisca