Ce acoperis alegem pentru casa?
Acoperisul este un element important in aspectul general al unei case. Putem alege un acoperis in culorile clasice, de caramiziu sau maro, dar la fel de bine putem indrazni mai mult, si sa alegem nuante de galben, albastru, verde, rosu foc sau chiar alb.
Desigur, conteaza culoarea si aspectul acestuia, dar mult mai important este materialul din care este realizat. Spre deosebire de alte dati, astazi exista o varietate de materiale ce pot fi folosite pentru acoperis.
Putem opta atat prentru materiale naturale, cum ar fi ardezia si lemnul, cat si pentru produse precum betonul, tabla si plasticul. Fiecare material are avantajele si neajunsurile sale, dar toate pot fi un element distinctiv de design pentru casa ta. Dar care este cel mai potrivit?
Exista multe aspecte de luat in considerare atunci cand alegem un acoperis: durabilitatea acestuia, daca este rezistent la dezastrele naturale (incendiu sau furtuni), daca este prea greu pentru sarpanta existenta, daca acoperisul completeaza stilul casei si daca materialele sunt eco-friendly si reciclabile. Bineinteles, un alt aspect important este pretul acestuia.
Acoperisul din tigla din beton este cel mai popular tip de acoperis pentru case. Extrem de durabil si rezistent la intemperiile vremii, acest tip de acoperis se monteaza foarte repede datorita dimensiunilor relativ mari, dar si datorita preciziei cu care sunt taiate. Tigla din beton intra in categoria materialelor de constructii grele, dar acest lucru reprezinta un avantaj deoarece rezista la vanturi puternice. Totusi, aspectul nu este foarte placut, comparative cu alte materiale. Tigla de beton poate fi colorata, dar isi poate pierde din culoare datorita factorilor de mediu.
Cu toate ca este mai scumpa decat tigla de beton, tigla metalica este mult mai rezistenta la vant puternic. Este usoara, se monteaza relativ usor si are o durabilitate mare. Insa, din punct de vedere estetic, se situeaza in inferioritate fata de tigla clasica, aspectul fiind practic o imitatie a acesteia.
Tigla din plastic, cunoscuta si ca tigla termoplast sau tigla polimerizata, este o tigla rezistenta la socuri si la temperaturi extreme, este rezistenta la actiunea mucegailor, umezelii, ploilor acide si nu se supune actiunii de coroziune. Are o greutate redusa si se monteaza usor si rapid.
Traditionala tigla ceramica, fiind printre cele mai vechi materiale folosite la acoperirea caselor, a rezistat pe piata invelitorilor si continua sa o faca datorita faptului ca poate fi folosita pentru orice fel de acoperis. Este un material extrem de durabil si asigura un confort foarte bun pentru spatiul amenajat imediat sub el, datorita ventilatiei, caracteristicilor termice si amortizarii fonice. Putem spune ca este cel mai potrivit tip de învelitoare pentru locuintele cu mansarda.
Sursa foto
A.I.
Incasa.ro