Comportamente in cazul anemiei si bulimiei
Un comportament compulsiv intalnit atat in bulimie , cat si in anorexie este cel alimentar. La inceput persoanele spun ca pot controla cat mananca si ca se pot opri oricand. Cand, insa, aceste compulsii depasesc puterea de control, cand a inceput sa domine comportamentul fara sa mai fiti constienti, putem vorbi de activarea anxietatii primare. In acest stadiu ati pierdut capacitatea de a va hrani normal.
Unii dintre cei care au tulburari de alimentatie povestesc cum in copilarie au avut parte de o atmosfera incarcata, tensionata in familie. Astfe, impunerea valorilor parentale, impunerea valorilor parentale, interdictia autonomiei, refuzul separarii, posesivitatea pot duce la manifestari de compulsie alimentara.
Exista doua tipuri de mame al caror comportament poate provoca copiilor tulburari de alimentatie. Pe de o parte este vorba de mama care nu lauda, nu recompeseaza afectiv copilul si care ii creaza o mare deruta si suferinta, acesta avand indoieli in legatura cu existenta sentimentelor de dragoste din partea mamei. De cealalta parte exista mamele care sunt prea posesive, mamei fiindui foarte greu sa permita copiilor sa fie diferiti si nu le sprijina dorinta de autonomie.
Obiectul alimentar este investit cu calitati benefice, chiar dragoste : obiect al placerii care este folosit pentru a atenua starile afective, percepute altfel ca intolerabile. Astfel acest obiect este perceput cel putin la inceput ca fiind un lucru bun ; in extremis ca ceva care da sens vietii.
Cand evenimente interioare sau exterioare le depasesc capacitatea uzuala de stapanire a conflictelor create, aceste persoane au tendinta de a manca, a bea mai mult decat de obicei, in cautarea unei stari provizorii care sa-i binedispuna. Ei mananca pentru ca nu stiu sa discearna.
Comportamentul dependent este resimtit ca obligatoriu in momentul in care aceste persoane se afla singure, ca si cum faptul de a fi singur cu sine insusi este de fapt o suferinta ce necesita solutia adictiva din partea subiectului.