Culoarea in Feng Shui

Culorile au o puternica influenta asupra persoanelor, chiar daca ideea poate fi luata in gluma de catre sceptici. Diferitele nuante pot avea rezultate diferite asupra purtarii subiectilor, efect folosit si in cromoterapie.

Cum va fac sa va simtiti

Culorile intunecate pot fi relaxante sau deprimante, cele deschise obositoare sau revigorante, iar culorile puternice pot fi enervate sau pot avea efectul unui energetizant. Fiti atenti la felul in care va simtiti sub influenta unei anumite culori. Cand va vizitati prietenii, intrati in institutii publice sau magazine, in birouri sau la serviciu, incercati sa vedeti cum va simtiti. Uneori veti intra intr-o locuinta si fara vreun motiv aparent veti fi relaxat si increzator. In alte locuri veti percepe o vibratie negativa, o teama fara sens si senzatia de presiune si agitatie. Incercati sa va amintiti ce culori va fac bine si care sunt cele nepotrivite, pentru a va decora si casa in consecinta. Nu este neobisnuit ca reactia la o anumita nuanta sa fie deosebit de puternica.

Culorile afecteaza si natura relatiei dintre doua sau mai multe persoane. Incercati sa studiati si felul in care persoanele se poarta intr-un anumit mediu cromatic. Daca intr-o camera din apartamentul dv cei din familie sau musafirii devin nervosi si se cearta din orice, atunci este cazul sa schimbati culorile din acea incapere. Culorile vii sau prea puternice pot sa oboseasca ochii foarte repede si sa creasca metabolismul, crescand si nervozitatea. Camerele intunecate pot deprima firile mai sensibile si sa le induca o stare de apatie si somnolenta. Nu doar culoarea si asezarea acestora influenteaza comportamentul, dar joaca totusi un rol important prin influenta lor subtila.

Informatiile despre Feng Shui prezentate in reviste si brosuri sunt simplificate in exces. Cel mai adesea raman in memorie doar principii orientale socase din context, amestecate cu elemente de design interior occidentale, pentru a alcatui un hibrid pe care cei mai multi analisti Feng Shui il considera mai curand un rau decat un ajutor real.

Feng Shui inseamna mult mai mult decat alegerea anumitor culori sau aranjarea intr-un anumit fel a incaperii, inseamna mai mult decat pietre magice si cele cinci elemente, asa cum v-ar putea face sa credeti multe articole aparent serioase. Este in realitate un sistem deosebit de complex de formule aproape matematice care ofera sfaturi si solutii specifice in functie de timpul locuintei, planul si vechimea acestia. Nu exista raspunsuri simple in Feng Shui, dar din experiente de mii de ani a acestei discipline se poate mereu gasi o solutie sau o idee.

Adevaratul Feng Shui este un sistem care s-a dezvoltat neincetat pe parcursul mileniilor. Conceptul din spatele acestui tip de design este ideea ca energia "chi" curge peste tot. Feng Shui reprezinta o incercare de a maximiza curgerea de energie pozitiva intr-un spatiu pentru ca cei care locuiesc acolo sa profite de aceasta. Feng Shui se bazeaza pe I Ching, un vechi text mistic chinez. De-a lungul mileniilor mai multe curente de gandire au reluat, dezvoltat si explicat aceasta disciplina. Pe masura ce aparea un nou maestru, scoala intemeiata de el relua si rafina formulele si principiile predecesorilor. In timpul acestui proces de durata, fiecare aranjament posibil al obiectelor a fost incercat, fiind testat efectul pe care aceste modalitati de amenajare il aveau asupra persoanelor. Totul a durat mai multe secole, reactiile celor testati permitandu-le specialistilor sa identifice solutiile optime, pe care le-au reprezentat prin diagrame pentru asezarea obiectelor.

Aceasta veche formula matematica de alegere a designului unei camere pare sa fie o metoda comoda si sigura pentru imbunatatirea aspectului unei camere. Desi se poate sa fie un rezultatul al cercetarilor facute de scolile de Feng Shui despre fluxul de energie, adevarata realizare este dezvoltarea unei reprezentari matematice sistematizate pe scala larga si pe termen lung a analizei psihologice. Incercand sa determine parametrii fluxului chi, ei au descoperit principiile de baza ale designului interior, prin incercari repetate si notarea reactiei persoanelor fata de diferiti stimuli.

Adevarul Feng Shui este extrem de complex si specific. Singurele modalitati de a practica Feng Shui cu adevarat este fie sa incepeti sa invatati aceasta adevarata arta, deprinzand intr-un timp destul de lung si cu multa munca numeroasele principii si subtilitati necesare, fie, mai simplu, sa angajati un profesionist care sa va propuna un proiect adaptat nevoilor dv. Indiferent care dintre solutii este cea potrivita, adoptarea designului Feng Shui inseamna un sacrificiu de timp si mai ales bani, fiind destinata mai curand celor destul de bogati.

Principala regula Feng Shui care vine in intampinarea celor care au nevoie de o schimbare in casa este simpla si utila : conteaza cum va simtiti in anumite decoruri. Este un proces simplu care sta in puterea fiecaruia, trebuind sa alegem doar ce ne place. Oricine are gusturi si sentimente proprii. Acordand atentie micului expert din interiorul fiecaruia rezultatele ar putea fi deosebite. Indiferent cat s-a fi gandit, un filosof de acum trei milenii nu ar putea sa ofere o solutie corecta pentru zilele de astazi, pentru ca nu putea sa-si imagineze nuantele si nevoiele spirituale si emotionale pe care le aveti. Folosind mai curand o strategie decat formula Feng Shui puteti obtine un design personalizat, care sa va exprime cu adevarat personalitatea.

Intrati in camera pe care doriti sa o schimbati. Asteptati cateva minute, privind in jur cu atentie si incercand sa va dati seama ce simtiti. Sunteti calm sau nervos, linistit sau iritat, doriti sa mai ramaneti sau sa iesiti ? Poate ca este ceva in neregula cu incaperea, chiar daca pe moment nu va dati exact seama ce este. Incercati sa inregistrati si sa intelegeti senzatia de disconfort. Cu putina atentie veti incepe sa simtiti si sa intelegeti ce modalitati de aranjare a mobilierului si accesoriilor sunt indicate si care nu.

Chi

In Feng Shui traditional scopul este de a maximiza fluxul de energie pozitiva intr-un spatiu. Desi este foarte probabil sa nu simtiti chi-ul unei camere, puteti creste cantitatea acestuia prin atentia acordata felului in care persoanele si obiectele sunt situate in spatiu. Acest flux pe care doriti sa-l obtineti este esenta camerei. Vreti ca persoanele din camera sa poata circula cat mai libere, fara sa se inghesuie pe langa mobile. Vreti sa aveti acces usor la diferite obiecte de care aveti nevoid fara prea multa bataie de cap. Acest flux este un amestec de organizare si design care se concentreaza pe eliminarea blocajelor si permite accesul usor in orice parte a camerei. Veti reusi in timp sa simtiti daca intr-o camera fluxul este liber intrand pur si simplu in aceasta. Fluxul se va simti ca un curent de aer aproape insesizabil. Diferenta intre curenti mai puternici si mai slabi este cea intre un flux mai puternic si unul mai slab. Deveniti cat mai sensibil la subtilitatile spatiului.

Experimentati

Este important sa va lasati sa gresiti. Daca nu gresiti, nu aveti cum sa invatati. Aveti atentie la variatiile emotionale pe care le simtiti cand puneti anumite obiecte si culori in spatii diverse. Dupa un timp veti invata sa interpretati corect aceste senzatii pentru a gasi mai usor solutiile corecte. Incercati sa faceti mici schimbari si obsevati diferentele emotionale si interactive.

Daca nu aveti timpul sau forta pentru a muta mereu mobilierul si accesoriile incercati sa vizualizati diferite aranjamente. Asezati-va undeva, inchideti ochii si imaginati-va camera altfel. Sau faceti un plan pe o foaie de hartie. Imaginati-va ca intrati in camera noua. Cum veti vedea fiecare detaliu, cum se va potrivi cu starea dv emotionala, cum va simtiti. Orice detaliu este important. Identificati si rezolvati eventualele probleme. Incercati sa va bazati mai ales pe subconstientul care va va avertiza daca ceva este in neregula. Folositi mostre de culori si materiale sau articole si fotografii din reviste pentru a ajunge la o idee finala.