Cum isi amenajeaza americanii locuintele

amenajare suaCand spunem America de Nord, adica Statele Unite si Canada, ne gandim automat la casele din lemn cu veranda, la obloane, la garajele pentru doua masini si gradini cu gazonul proaspat tuns. Noi va aratam in continuare ce mai apartine stilului de amenajare america.

Americanii iubesc lucrurile mari. Spre exemplu, in bucatarie se afla intotdeauna un frigider in format XXL, din care nu lipseste dozatorul cu apa rece sau cuburile de gheata. Nici dulapurile nu sunt mai prejos din punct de vedere al dimensiunilor si cu toate acestea, intotdeauna este loc de mai bine (sau de mai mare). Tipic americanilor este si cuvertura din lana sau macatul, care se regaseste “aruncata” pe canapeaua sau fotoliul din living.

Traditia acestei cuverturi este una veche, inca din secolul XVII. Imigrantii europeni sunt cei ce au adus acest fel de patura in America. Saracia i-a indemnat pe oameni sa improvizeze, sa fie creativi si sa confectioneze ceva util din orice material.  Astfel resturi din materialele hainelor, paltoanelor sau plapumelor sunt cusute si transformate intr-o patura moale si calduroasa. Abia in jurul anilor 1840 industria textila din America a inceput sa produca un numar mare si o diversitate relativ complexa de materiale, iar astfel s-a ajuns si la productia speciala a acestor paturi, pe care le vedem chiar si in filmele acelor anii, insa si in cele de astazi.

Culorile si modelele spun foarte multe despre insemnatatea acestui macat. Astfel exista modele corespunzatoare fiecarui anotimp, insa si pentru diverse evenimente, precum nunta, botez sau petreceri de ramas bun sau aniversari.

O alta “emblema” a stilului american de amenajare este mobila Shaker. Aceasta are o lunga traditie in Statele Unite. Felul in care sunt produse aceste piese de mobilier si design-ul lor sunt inspirate din modul de gandire si de viata al unei comunitati independenta de Biserica. Mobilierul se caracterizeaza prin functionalitate si simplitate. Initial, acesta era un fel de simbol al vietii ascete a comunitatii Shaker.

Cu adevarat important este balansoarul care nu lipseste din majoritatea locuintelor. Acesta isi are “stramosii” inca de peste 300 ani, astazi mentinandu-se traditia si fabricandu-se astfel de piese cu design-ul din trecut. Tot mobilierul Shaker este fabricat din lemn de pin, artar sau nuc, iar pana in zilele noastre acestea reprezinta un element foarte important al tamplariei americane.

Dulapurile incorporate in perete se regasesc aproape in orice locuinta tipic americana. Intre timp ideea a fost “adoptata” si in Europa, astfel incat acest mobilier practic si incapator a devenit oarecum un “must have” si la noi.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro