Cum sa economisim energie in fiecare zi si anotimp
Ne-am gandit sa va oferim cateva sfaturi practice pentru a va ajuta sa economisiti ceva bani din costurile pentru energie si in acelasi timp sa va bucurati in continuare de toate avantajele utilitatilor din locuinta.
Puteti economisi energie si bani daca pe perioadele mai calde ale iernii si mai ales in sezoanele calde inchideti termostatul de la centrala, astfel fiecare grad in minus va ajuta sa economisiti cam 5% din costurile pentru caldura.
Vara mai ales, daca veti folosi in timpul zilelor insorite, draperii sau jaluzele la geamuri, si nu veti deschide geamurile si usile in timpul zilei veti reusi sa mentineti racoare in casa fara a mai da drumul la aerul conditionat. De asemenea senzatia de protectie si pastrare a temperaturii casei se poate realiza si cu ajutorul plantarii copacilor langa zidurile casei, vara umbra coronamentului va pastra racoare iar iarna, mai ales in cazul coniferelor, va va proteja de viscole. Cu ajutorul lor nu veti suprasolicita aerul conditionat.
Curatati sau inlocuiti lunar filtrele de aer de la hote si aparatele de aer conditionat, de la aspiratoare si astfel veti simti diferenta aerului respirat si veti scapa si de alergii.
Mai ales iarna asigurati-va ca scurgerile din pardoseli, caloriferele, semineele, filtrele de aer nu aunt blocate de presuri, draperii sau mobila, limitand astfel accesul la caldura si aer. Pentru ca iarna nu stati prea mult in bucatarie si baie puteti micsora temperatura de la calorifere pana la minim, si de asemenea tineti ferestrele inchise.
Camera pentru oaspeti este nefolosita, atunci fixati termostatele din camera la minim.
Cand nu folositi semineul scoateti-l din priza daca este electric si acoperiti accesul la horn pentru a nu intra praf si frig si mai ales sa nu iasa caldura pe horn. De asemenea daca intalati usi de sticla la semineu puteti reduce pierderea de caldura din casa.
Stim ca inca multe persoane folosesc calorifere electrice mici care consuma destul si au raza de actiune pentru spatii mici, asa ca cea mai buna solutie ar fi instalarea unui sistem centralizat care sa consume mai putin.
Pentru a nu consuma mult, atunci cand alegeti aparatele de aer conditionat ar fi bine sa le alegeti in functie de dimensiunile camerei, pentru ca o unitate mai mare va consuma cu siguranta mai multa energie electrica. Si aparatele de aer conditionat portabil pot fin o solutie fiabila pentru a racori dormitorul si apoi sufrageria.
Vechile termostate sunt mai putin eficiente decat cele noi asa ca va sfatuim sa le schimbati si va garantam ca va veti amortiza rapid investitia. Cele noi pot fi programate si va permit ajustarea temperaturii in camera pe care o folositi.
Dar cel mai important sfat pe care vi-l oferim este sa cumparati intotdeauna aparate electrice pentru caldura si aer conditionat de firma, care sa aibe consum redus de energie electrica si de gaz.
In bucatarie de exemplu puteti seta masina de spalat vase pe modul economic iar pentru uscarea lor puteti lasa usa deschisa. Masinile cu incarcare frontala sunt mai economice dacat cele cu incarcare prin partea de sus. De asemenea folositi apa rece pentru clatirea vaselor. Si nu uitati sa curatati cat mai des filtru.
De asemenea puteti folosi aparatele de genul masinilor de spalat rufe in perioadele zilei in care pretul energiei electrice este mai scazut si anume noaptea. Mai ales cele care au functie de uscare consuma destula energie. Cele mai practice sunt cele cu senzor de uscare care se opresc automat. Dar cel mai bine este sa usuci hainele in aer liber, asa vor avea si un miros placut.
In cazul frigiderelor si congelatoarelor ar fi bine sa se respecte temperaturile inscrise in ghidul fabricantului. Cumparati doar modele noi cu consum redus de energie.
In cazul cuptoarelor cu microunde , folositi intotdeauna vase speciale si mai ales de aceeasi marime cu mancarea, nu mai mari. Stiati ca microundele consuma cu aproape 75% mai putina energie decat o plita electrica?
Atunci cand plecati in vacante inchideti boilerele de apa calda. Este de preferat sa faceti dusuri mai des decat baie in cada plina, economisiti astfel jumatate din energie. Daca aveti un boiler mare si vechi care consuma mult poate ar fi mai bine sa va cumparati unul nou chiar mai mic dar la fel de eficient. Puteti sa pastrati boilerul cu apa calda mai mult timp daca il veti izola cu un material care sa reduca pierderile de caldura, acest lucru poate duce la recuperarea caldurii pana la 18%. De retinut ca toate aceste sfaturi nu se refera la boilerele pe gaz sau ulei. Sunt de preferat doar cele care sunt alimentate electric. Daca boilerul permite setarea temperaturii atunci alegeti mai degraba o temperatura mai mica dar constanta.
www.incasa.ro
2 februarie 2007
Altheate