Cura cu pepene rosu
Miezul pepenelui rosu este un cocktail de apa (aproape 95 la suta) si zaharuri naturale, avand un gust aromat si extrem de favorabil, condimentat cu o multitudine de substante miraculoase cum ar fi : anumite enzime, acizi organici sau licopina (o substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar), iar continutul mare de apa il recomanda pentru tratamentul rinichilor, cit si al aparatului urinar. Cu exceptia persoanelor cu insuficienta renala, tuturor celor care sufera de rinichi le este recomandata in perioada de vara-toamna, daca este posibil si in celelalte sezoane, o cura cu pepene rosu de minimum zece zile in fiecare luna.
Enzimele si acizii organici continuti mai ales in apropierea cojii, de unde si gustul de acru, nu foarte agreat uneori, au efecte de dezintoxicare puternica, ceea ce face ca pepenele rosu sa fie in mod special recomandat persoanelor cu un grad mai mare de uzura a organismului, batranilor, cat si celor care au avut sau au o alimentatie incarcata in toxine. In concluzie, o cura de minimum zece zile lunar cu pepene rosu are efect de dezintoxicare, de reglare hormonala si imunitara a organismului uman.
Cura de pepene rosu se face foarte usor, intrucat nu este nevoie de nici un fel de preparare suplimentara. Unii medici si terapeuti recomanda sucul de pepene, dar acesta se oxideaza foarte rapid si isi pierde in mai putin de 15 minute potentialul curativ. Astfel este indicat sa se manance pepenele normal, minimum doua kilograme de pepene pe zi.
Se recomanda sa fie bine copt, dulce si sa nu se evite consumarea partii de miez din apropierea cojii.
Aproape o treime din greutatea unui pepene rosu este reprezentata de coaja, de aceea un pepene rosu pentru o zi de cura pentru tratament trebuie sa aiba in jur de 3 kilograme, mai ales ca in zilele calduroase se poate chiar dubla cantitatea de pepene consumata pentru cura.