Dezumidificatoarele - solutia perfecta pentru case fara igrasie si mucegai
Va confruntati cu igrasie in camere sau in beci? Ati incercat numeroase solutii antimucegai cu actiune imediata dar fara prea mare folos in timp? Ati instalat ventilatoare pentru improspatarea aerului? Si cu toate acestea nu ati scapat de igrasie. O modalitate simpla si ieftina de a scapa de mucegai si mai ales pentru a optimiza umiditatea aerului este echiparea apartamentului, a casei sau beciului cu un dezumidificator de aer. Preturile difera in functie de puterea aparatului si suprafata de actiune. Nu uitati ca acest tip de aparat nu necesita instalare speciala sau consumabile, se poate muta cu usurinta dintr-o incapere in alta, iar consumul de energie electrica este redus.
Echipamentul asigura un mediu sanatos, igienic, impiedicand degradarea parchetului sau a obiectelor de mobilier si oferind in schimb un aer proaspat. Un dezumidificator poate fi montat in orice spatiu incluzand restaurante, crame, pinacoteci, arhive sau muzee, bucatarii, subsoluri, beciuri, depozite, bai, saloane de infrumusetare, camere de locuit, piscine acoperite, etc.
Modul de functionare al acestui tip de echipament este simplu: aerul este aspirat de un ventilator puternic, dupa care este trecut printr-un sistem de evaporare - condensare, fara a-i modifica temperatura. Umezeala din aer este transformata treptat in apa care va fi colectata intr-un bazin cu sistem de supraplin, adica se va opri automat cand este plin si va va avertiza printr-un led rosu, sau evacuata direct printr-un tub flexibil. Aparatul are incorporat un sistem de control al umiditatii (umidistat), care mentine in mod automat gradul de umiditate dorit. Suplimentar, dezumidificatoarele beneficiaza de un sistem avansat de filtrare a aerului, retinand praful si eliminand mirosurile neplacute. Pentru improspatarea aerului puteti picura pe unul din filtre esente aromate de pin sau trandafiri.
Utilizarea unui dezumidificator constituie o solutie extrem de eficienta si pentru eliminarea umiditatii excesive din incaperile afectate de inundatii, uscarea mai rapida a sapelor si tencuielilor din constructiile noi etc.
Ce trebuie sa stiti cand cumparati un astfel de aparat? Sunt de preferat cele care evacueaza singure apa, nu cumparati aparate mai mari decat este necesar pentru ca vor consuma mai multa energie si vor face si destul zgomot. Cautati mai multe oferte si alegeti ceva de firma dar nu neaparat cel mai scump aparat. Asigurati-va ca aveti garantie pentru produs.
Chiar nu conteaza daca il amplasati in mijlocul camerei sau intr-un colt, oricum isi va face treaba foarte bine. Daca il veti plasa in spalatorie acesta va va usca mai repede si mai bine hainele pentru ca in general dezumidificatoarele lucreaza cel mai bine in mediu umed cald. Daca il veti amplasa in beci sau subsol unde este frig, va trebui periodic sa maturati sau sa aspirati praful si mucegaiul care va cadea de pe pereti.
Daca alegeti varianta amplasarii lui in camera pe care o folositi in mod obisnuit, s-ar putea sa nu fie o idee tocmai buna din cauza zgomotului si faptului ca va trebui sa goliti bazinul ori de cate ori se umple. Alegeti aceasta varianta doar in mod exceptional, si de preferat sa renuntati la folosirea camerei pe perioada operatiunii de dezumidificare.
Nu trebuie sa uitati sa faceti cateva mici manevre de mentenanta de genul curatarii filtrelor interne, de preferat la doua saptamani pentru o eficienta maxima. De asemenea macar o data pe an, desi ar fi ideal mai des, sa curatati si sa spalati cuva pentru apa.
In timpul verii si a zilelor ploioase setati aparatul la un nivel superior pentru ca umiditatea este mai accentuata.
Daca dezumidificatorul nu da rezultatele scontate poate ar trebui revazute unele lucruri. Identificati bine sursa de umezeala, daca este o conducta atunci trebuie sa o reparati si pe aceasta, daca izolatia casei este defectuoasa atunci va trebui sa va ganditi la o noua izolatie si retencuire. In astfel de cazuri un dezumidificator este foarte folositor dar nu poate face minuni.
www.incasa.ro
14 februarie 2007
Altheate