Efectele benefice ale legumelor - morcovii, rosiile, ridichile
Morcovul continua sa uimeasca specialistii in nutritie prin efectele sale terapeutice, in special datorate continutului mare de vitamina A. Spre deosebire de vitamina A continuta de uleiul de peste care luata in exces are efecte toxice, vitamina provenita din surse vegetale este absolut sigura din acest punct de vedere. Vitamina A este un valoros antioxidant care inactiveaza radicalii liberi extrem de periculosi pentru om. Unul din cele mai grave efecte ale prezentei radicalilor liberi in corpul uman este aparitia cancerului.
Morcovii sunt si o valoroasa sursa de energie. Zaharurile sunt eliberate din morcov mult mai rapid decat din zaharul rafinat, si fara nici un fel de efect advers. O ceasca cu suc de morcov bauta dimineata este mult mai indicata decat deja cotidiana ceasca de cafea.
Mineralele continute de morcov sunt reprezentate in primul rand de calciul organic, o resursa pretioasa pentru oase si dinti. Calciul anorganic este in schimb aproape de neutilizatde catre organism, calciul continut de lapte si de painea alba este calciu anorganic. Se stie totodata ca poate cauza artroza, in timp.
Morcovii sunt o sursa si de vitamina C, aproape toate vitaminele complexului B, fier, potasiu, fosfor si sodiu. Sunt usor de digerat si produc eliberarea excesului de colesterol. Asupra sangelui au un efect alcalinizant, stabilizeaza intregul sistem nervos si tonifica peretii intestinali. Sucul de morcovi se poate utiliza in combinatie cu alte sucuri, si se stie ca este rapid acceptat de copii datorita gustului placut.
Morcovii se pastreaza cel mai bine in lazi cu nisp in pivnite si beciuri, unde pot ierna fara probleme. Au nevoie de un spatiu intunecos, aerisit si rece.
Rosiile sunt o sursa bogata de vitamina C. O singura rosie contine peste 50% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Contin de asemenea mult fosfor organic, sodiu, calciu, potasiu, magnesiu, acid oxalic si sulf.
Nu toate rosiile au acelasi continut de nutrienti. Rosiile crescute in sere in sistem intensiv nu contin aproape deloc vitamina C si mineralele amintite, sau in orice caz, contin un procent foarte mic din cat ar fi trebuit.
De aceea e bine sa ne orientam spre rosiile de gradina, despre care avem certitudinea ca au fost cultivate in mod traditional, fara exces de fertilizanti.
Spanacul este mai bogat in resurse nutritive netratat termic. In special acidul oxalic, prin fierbere este transformat in cristale care pot leza rinichii. De asemenea, prin fierbere si fierul devine mai greu asimilabil. Spanacul mai este important si datorita continutului ridicat de clorofila..
Sucul de ridiche curata sinusurile si este utilizat ca remediu naturist si in tratamentul amigdalitelor inflamate.