Ghid de transplantare a florilor
Scurtarea radacinilor si schimbarea pamantului dau plantelor o noua viata.
Majoritatea plantelor sanatoase care cresc in ghivece ajung la un moment dat sa consume tot locul oferit de acestea. O modalitate buna de a revigora florile carora li s-au dezvoltat radacinile prea mult este sa ii dati o alta "casa", operatie cunoscuta sub denumirea de transplantare.
Primul pas este sa stiti cand trebuie transplantata floarea. Semnele sunt:
- pamantul din ghiveci se usuca foarte repede sau s-a degradat;
- radacinile sunt inghesuite sau ies pe gaura de scurgere a ghiveciului;
- din momentul in care a fost turnata, dureaza mult pana cand apa se infiltreaza in pamant.
Deseori se vede cu ochiul liber ca parca tot continutul ghiveciului sta sa explodeze - pamantul se ridica din cauza radacinilor. Cel mai potrivit moment pentru a schimba ghiveciul, in cazul multor specii de plante, este in perioada de crestere, primavara sau vara. Totusi, plantele se vor adapta bine transplantarii, indiferent de perioada.
Radacinile care ies prin gaura ghiveciului sunt un semn ca planta are nevoie de alt ghiveci. |
O planta ale carei radacini au consumat tot spatiul, poate fi scoasa foarte usor din ghiveci. |
Al doilea pas este sa scoateti planta din ghiveci. Daca radacinile s-au dezvoltat mult, udati bine pamantul din ghiveci inainte de a scoate planta. Pentru plantele din ghivece mai mici, procedati in felul urmator: intoarceti containerul si tineti partea de sus a plantei cu o mana; cu cealalta prindeti ghiveciul si faceti o miscare scurta de aruncare. Cele mai multe plante se vor desprinde imediat, dupa una sau mai multe astfel de miscari. Daca acest lucru nu se intampla, loviti marginea ghiveciului de o suprafata tare, cum ar fi o scandura de lemn - nu uitati sa tineti bine ghiveciul cu doua maini; e posibil sa fie nevoie de mai multe lovituri, asa ca aveti grija sa nu spargeti vasul.
O planta care are nevoie de transplantare va iesi din ghiveci intr-o bucata. Daca o mare parte din pamant cade liber de langa radacini, atunci nu e nevoie sa schimbati ghiveciul. Daca scoateti din ghiveci o masa de radacini incalcite cu pamant, care are forma ghiveciului, atunci cu siguranta planta are nevoie de un vas mai mare.
Radacinile trebuie sa fie albe, sau cel putin deschise la culoare. Cele negre, de culoare inchisa sau care miros urat sunt semnul unei probleme grave, cum ar fi infestarea cu o ciuperca.
Radacinile fortate sa se dezvolte intr-un spatiu restrans nu asimileaza eficient substantele nutritive. Pentru a promova absorbtia buna a nutrientilor, taiati radacinile si rasfirati-le, inainte de a planta floarea in alt ghiveci.
Folositi un cutit ascutit sau o foarfeca de taiat, speciala pentru gradina, si inlaturati chiar si o treime din radacina (partea de jos), daca este nevoie. De asemenea, faceti si taieturi verticale, pana la 1/3 din inaltimea bulgarelui de radacini.
Taiati din ghemul de radacini. |
Rasfirati usor radacinile. |
Nu va temeti sa taiati radacinile care au crescut circular, pentru ca ele vor ajunge sa stranguleze planta, cand vor creste iar. Daca radacinile sunt groase pe marginea ghemului de radacini, dati la o parte, cu grija, stratul exterior, sau descurcati radacinile cu mana; faceti acest lucru si pentru partea de deasupra a ghemului de radacini.
Dimensiunea potrivita a ghiveciului nou depinde de planta si de ritmul in care se dezvolta, de cat de bine creste in conditiile pe care i le oferiti si de cat de mult vreti sa o lasati sa creasca. Bazati-va pe ideea pe care o aveti sau pe informatiile pe care le aveti despre cum trebuie sa arate o planta sanatoase. Daca aveti dubii, atunci alegeti un ghiveci putin mai mare decat cel precedent.
Pentru ca pamantul sa nu cada prin gaura de scurgere a apei, acoperiti fundul ghiveciului cu un servet mai gros de hartie, un filtru de cafea de hartie sau o bicata de tifon. O alta practica este sa asezati pe fundul ghiveciului pietricele, insa in aceasta privinta parerile sunt impartite: unii spun ca nu este o metoda eficienta, si in plus, ca pietricele ocupa spatiu prea mult.
Asezati pe fundul ghiveciului un filtru de cafea de hartie. |
Alegeti un ghiveci putin mai mare decat ghemul de radacini. |
Turnati in noul ghiveci un strat de cativa cm de pamant umed si tasati-l usor, apoi pozitionati planta in centru. Important este ca ghemul de radacini sa fie cam la 2-3 cm sub buza ghiveciului. Daca planta este asezata mai jos, ridicati-o usor si mai adaugati pamant; daca este mai sus, atunci mai luati din pamant, sau aruncati-l pe tot si incepeti operatiunea din nou.
Odata ce ati asezat planta cum trebuie, puteti incepe sa adaugati pamant in jurul ei, pe langa marginea ghiveciului. Acest lucru se face in doua moduri: fie prin umplere - ghiveciul se umple cu pamant, se uda pentru a se tasa, dupa care se completeaza, fie prin indesare - pamantul se impinge, se taseaza cu mana. Oricare ar fi metoda pe care o alegeti, nu uitati sa lasati destul spatiu pana la marginea de sus a ghiveciului pentru ca apa sa nu curga in afara.
La final, taiati coroana plantei, intr-un procent aproximativ egal cu cat ati taiat din radacina. Cu alte cuvinte, daca ati taiat 1/3 din radacina, taiati si 1/3 din foliaj. Nu uitati sa udati planta din abundenta, sa nu lasati pamantul sa se usuce si sa o tineti intr-un loc umbrit, cu temperaturi nu foarte ridicate, pana cand aceasta se isi va relua procesul de dezvoltare.