Gradina pentru intreaga familie
In gradina trebuie sa se simta bine atat cei mari cat si cei mai mici membri ai familiei. Cu toate acestea necesitatile fiecaruia sunt diverse: adultii cauta in acest loc relaxarea, in schimb copiii aventura. Cu alte cuvinte provocarile proprietarului constau in indeplinirea dorintelor si necesitatilor tuturor celor care locuiesc in acea casa. acest lucru poate fi realizat doar printr-o amenajare bine gandita. Cel mai bine ar fi sa cereti parerea fiecaruia si sa treceti gandurile si ideile pe o hartie ca nu cumva sa uitati ceva, apoi sa creati un plan si sa vedeti ce prioritati aveti si cum puteti satisface dorintele tuturor.
Un loc special pentru fiecare dorinta
Pentru a reusi sa indepliniti toate cerintele este bine ca pentru inceput sa impartiti gradina pe zone. Foarte importanta este zona in care se socializeaza, in care se afla masa la care se intalneste intreaga familie. Locurile linistite, special destinate pentru relaxare, deconectare si visare cuprind si zone pentru joaca. Copiii mici se simt mai bine daca isi pot vedea parintii de la locul de joaca, iar acestia la randul lor stau mai linistiti avandu-si micutii in preajma. De aceea o cutie cu nisip este bineventa in imediata apropiere a terasei. Pe de alta parte copiii mai mari prefera colturile mai ascunse, mai ferite de privirile "indiscrete" ale adultilor.
Cine doreste sa planteze legume are nevoie de ceva spatiu, iar aceste zone pot fi delimitate foarte frumos cu ajutorul diferitelor plante si tufisuri de efect. Astfel, cu ajutorul acestora puteti proteja rosiile, morcovii, patrunjelul s.a.m.d. de centrarile micilor fotbalisti. Atunci cand amenajati locurile de joaca lasati si cateva spatii libere sau cel putin loc intre ele, deoarece copiii cresc, dorintele se schimba si totul trebuie reamenajat in timp. Necesitatile se schimba in functie de varsta celor mici, de aceea gradina trebuie sa "creasca" odata cu acestia. Astfel o groapa de nisip se poate transforma intr-un lac sau intr-o fantana arteziana odata ce trece varsta casteleleor de nisisp.
Jucarii pentru cei mici
Un leagan, un topogan, un turn in care sa se catare si sa prin a carui tunele sa se taraie in genunchi le ofera copiilor multe modalitati de a se exprima prin joc. Totusi acest lucru poate avea loc si fara cele mai scumpe si cele mai sofisticate obiecte. Un trunchipentru balansare, o scara din funie sau un leagan dintr-un cauciuc de masina legat de creanga stabila a unui pom - cu ajutorul unei imeginatii bogate putem sa le construim copiilor nostri un univers al jocului. Colturile cu diferite tufisuri ofera aventura si ascunzisurile ideale pentru micutii indieni.
Gradina - un living open-air
Gradina pentru familie necesita intotdeauna o suprafata pe care toata lumea sa se simta bine si sa participe la diferite activitati sportive. Aici poate fi vorba despre un mini-meci de fotbal, betminton, mini-golf. Pentru aceste scopuri este nevoie de un gazon rezistent. Pe terasa familia se aduna pentru un pranz armonios sau pentru servirea cafelei dimineata sau un pahar de vin depanand amintiri seara. Foarte placut este atunci cand te asezi pe un balansoar, pe o banca la umbra sau pe un hamac. Un gratar frumos amenajat reda serilor de vara o atmosfera aparte.
Pericole
In mod special, atunci cand copiii sunt la varste fragede, siguranta reprezinta in gradina o "lege" suprema. Acest lucru nu este valabil doar in cazul jucariilor, ci de exemplu in cazul in care in gradina se afla un lac indiferent cat de micut este el. Acesta trebuie imprejmuit si inchis bine cu o gardulet sau cu niste gratii. De aemenea multa atentie trebuie sa acordati si pliculetelor cu plante inainte de achizitionare. Multe dintre ele sunt extrem de frumoase, dar pot fi si otravitoare. Ingrasamantul pentru pamant, foarfeca, sapa, grebla si celelalate ustensile nu trebuie sa stea la indemana copiilor, depozitati-le undeva unde acestia sa nu aiba aces.
InCasa.ro