Imunitatea plantelor
Cea mai eficace cale de aparare a plantelor impotriva parazitilor criptogamici care o imbolnavesc este imunitatea, adica rezistenta naturala sau dobandita a organismului la atacul microorganismelor.
Fitoncidele, concentratia sucului celular, aciditatea, chinonele, enzimele selective asigura de la caz la caz o rezistenta naturala a organismului vegetal.
Ne intrebam daca planta are acele substante specifice de aparare, corespunzatoare anticorpilor din organismul animal care neutralizeaza antigenii (toxinele parazitului).
In parte se poate da un raspuns afirmativ acestei intrebari. Savantii italieni Carbone, Virgiliano si Arnandi au reusit sa izoleze unele substante specifice care, spre deosebire de anticorpii animalelor, se formeaza inainte si nu dupa infectie si deaceea au fost numiti pseudoanticorpi.
Imunitatea la plante se manifesta mai local, intinzandu-se doar in locul infectat. Sub influenta antigenului, celulele devin hipersensibile, isi sporesc reactiile de aparare si mor rapid. In jurul bacteriilor patrunse se produce o zona necrozata (moarta), care constituie un obstacol puternic in inaintarea parazitului.
Alaturi de pseudoanticorpii interni planta este indirect ajutata de anticorpii externi. In tesuturile vegetale afectate (tumori, zone necrozate, etc.) patrund virusuri specifice pentru fiecare bacterie, numite bacteriofagi. Bacteriofagii, agentii litici, topesc microorganismele pentru a-si crea un mediu nutritiv.
Pornindde la aceste constatari, cercetatorii incearca sa aplice si la plante procedee de imunizare artificiala, folosite cu deplin succes la animale si om, anume vaccinarea si inocularea antiser.
Vaccinare se face aplicand substante extrase din tesuturile bolnave pe suprafata plantelor sanatoase prin injectare sau introducerea acestora in pamant pentru a fi absorbite de radacini. Usoara infectie controlata va determina reactii interne care vor mari rezistenta plantei la un atac masiv al daunatorilor criptogamici. Eficienta acestui procedeu a fost dovedita, 85% din plantele vaccinate au rezistat unei puternice infectii experimentale, in timp ce acelasi procent din lotul martor de plante nevaccinate au fost parazitate si distruse. Antiserul, care contine bacteriofagi, este folosit in plin atac al microorganismelor parazite, provocatoarede tumori.