Instalarea plafoanelor fonoizolante
1. Instalatiile electrice si celelalte instalatii care se gasesc deasupra liniei plafonului trebuie finalizate inaintea montarii plafonului fonoizolant. In zonele in care exista tevi care fac imposibila montarea unor sisteme cu tije de suspensie, mecanicii vor instala un cadru adecvat si rezistent pentru a sustine plafonul. Specialistii in mecanica si/sau alte domenii vor fi responsabili cu inglobarea in plafon a unor elemente retrase, de suprafata sau agatate, care sa nu produca distorsiuni sau deteriorari la plafoanele fonoizolante.
Specialistii in instalatii electrice si mecanice vor transmite o descriere amanuntita sau o informare constructorulului plafonului suspendat inaintea inceperii instalarii oricarui articol care va fi inglobat in instalatia plafonului care ar putea avea efect asupra acestuia (dimensiuni si greutatea instalatiilor). In cazul in care sunt necesare ajustari dimensionale, responsabilitatea acestora revine mecanicilor.
2. Toate ferestrele si usile exterioare vor fi montate si vopsite, iar acoperisul va fi hidroizolat inainte de inceperea lucrarilor la plafonul fonoizolat suspendat. Inaintea inceperii instalarii acestuia, vor fi terminate toate lucrarile umede, tencuieli si finisajele cu placi. Montarea materialului fonoizolant se va efectua numai cand conditiile referitoare la temperatura si umiditate din interior vor atinge valorile aproximative din exploatare. Aceste conditii vor exista, dinainte, vor fi pastrate in timpul si dupa instalare. Conditiile referitoare la umiditate si temperatura sunt factori foarte importanti in ceea ce priveste aspectul de durata al instalatiilor fonoizolante, astfel ca indeplinirea acestei conditii este primordiala pentru realizarea unei instalatii adecvate. Constructorul instalatiei fonoizolante nu este raspunzator pentru deteriorarile datorate variatiilor de umiditate si temperatura. Trebuie mentionat faptul ca nu toate materialele fonoizolante au aceeasi sensibilitate la umiditate si temperatura. In prezent exista panouri pentru panotarea plafoanelor rezistente la umiditate si sistemele de agatare galvanizate la cald care se pot folosi in conditii de umiditate ridicata. Se vor obtine informatii asupra materialului adecvat conditiilor date de la fabricantul acestuia.
3. Daca nu s-au folosit materiale rezistente la umiditate pentru panotare si suspendare, atunci sistemele de incalzire sau racire trebuie sa fie instalate si sa functioneze pentru a mentine conditii adecvate pentru instalatia de plafon suspendat. In ultimii ani au fost create materiale fonoizolante performante in conditii de umiditate. Sisteme cu rezistenta ridicata la umiditate pot fi instalate in prezent in camere cu umiditate si temperaturi mai mari.
Expunerea materialelor la umiditate si temperatura mai ridicate decat cele recomandate pentru acestea pot fi cauza aspectului nesatisfacator. Sistemul de conditionare a aerului va fi folosit pentru mentinerea conditiilor ambientale adecvate, pentru a preveni decolorarea si deteriorarea sistemelor de suspendare dar si deteriorarea altor elemente care servesc la aplicarea panourilor. Daca se va folosi un gol de aer sub presiune, sistemul de ventilatie va functiona timp de 48 ore inaintea instalarii panourilor pentru curatarea sistemului de conducte.
4. Concomitent cu verificarea conditiilor de lucru care au efect asupra aspectului plafonului finisat, se recomanda sa se aleaga si sistemul adecvat de plafon pentru aplicatia respectiva, si sa nu se ia in considerare doar aspectul acestuia. Multi factori legati de iluminat afecteaza aspectul plafonului; astfel intensitatea luminii, inaltimea plafonului, directia luminii si montarea sistemelor de fixare au un efect important. Factorul cel mai critic este directia sursei de iluminare. O sursa de iluminare cu lumina orizontala poate sa aiba un efect dezavantajos asupra suprafetei plafonului, deoarece unghiul ascutit accentueaza neregularitatile de pe plafon, precum si aspectul instalatiei.
Sistemele de suspendare amplasate in apropierea intradosului plafonului, cum sunt instalatiile de iluminat montate pe suprafata sau semi-retrase sunt in general dezavantajoase. In acest cazuri lumina matura plafonul si evidentiaza neregularitati de 0,012 cm. Apar astfel probleme legate de umbrire care accentueaza chiar si o denivelare munima a imbinarilor, afectand aspectul final al plafonului.
Iluminatul exterior provenit de la ferestre inalte sau ziduri din sticla, pot produce aceleasi probleme pentru plafoane. Alegerea luminilor retrase, folosirea adecvata a ecranarii cu ajutorul suprafetelor semiretrase sau a luminilor montate la suprafata, precum si folosirea draperiilor si a perdelelor poate ajuta la reducerea problemei unghiului inchis si a luminii oblice. Ferestrele din podea pana in plafon, alte situatii critice de aparitie a unghiului inchis, vor avea efect negativ asupra aspectului unui plafon instalat in mod adecvat, din materialele cele mai bune, in special daca se folosesc plafoane din panouri patrate. In cazul in care lumina care cade in unghi inchis de pe suprafata sistemelor de sustinere sau de la ferestre cu inaltimea pana in plafon, care ilumineaza o imbinare intre doua placi cu margini patrate, face ca umbra rezultata sa fie mult mai lunga decat diferenta de nivel dintre cele doua placi. Aceasta umbra evidentiaza chiar si cele mai mici variatii de nivel intre placi. Adesea, un plafon suspendat poate parea nereusit, daca lumina zilei cade intr-un unghi nefavorabil pe lucrarea terminata. Dar dupa terminarea lucrarii si dupa montarea draperiilor sau a jaluzelelor si a corpurilor de iluminat, plafonul va dobandi un aspect comercial corespunzator. Aceasta se datoreaza reducerii contributiei luminii in unghi strans fata de intreaga iluminare a plafonului, prin care se reduce intensificarea exagerata a umbrelor la imbinari. Se recomanda in acest caz sa se efectueze verificarea si receptia plafonului in conditii de iluminat normale, de functionare. Daca este imposibila eliminarea iluminatului la nivel, si se va pune problema aspectului final al instalatiei, se va folosi o placa cu muchii in alt unghi decat 90 de grade. Chiar si in conditii favorabile de iluminat, unele suprafete ale placilor si liniilor de imbinare pot apare nesatisfacatoare chiar daca sunt instalate in alte unghiuri decat cel drept. Pentru imbunatatirea aspectului general al instalatiei se recomanda folosirea unor placi cu aspect fisurat a caror suprafata nu este texturata adanc.