Intretinerea parchetului din lemn masiv

Parchetul din lemn masiv este unul dintre cele mai importante elemente care fac o locuinta sa arate elegant, dar si printre cele mai pretentioase.  Daca vrei sa te bucuri de farmecul sau pentru cat mai multa vreme, opteaza pentru un material de calitate si asigura-i acestuia o intretinere conforma cu standardele tale. Pana si cele mai mici greseli facute din nestiinta sau indulgenta te-ar putea determina la un moment sa scoti bani suplimentari din buzunar. 

Lemnul masiv poate fi reconditionat periodic prin aschiere si slefuire, insa nu uita ca curatarea nu este tocmai floare la ureche. Asadar, prima regula interna de respectat este urmatoarea: Nu calca niciodata (nici macar in situatii de “urgenta”) pe parchet inainte de a te descalta! Din comoditate ori graba, cu timpul, exceptia s-ar putea transforma in obisnuinta.  Plaseaza “filtre” de praf sau covorase la intrarile interioare si exterioare pentru a impiedica cel putin o parte dintre particulele de nisip sa intre nestingherit in interior.

In functie de traficul existent, zilnic sau la doua zile, matura sau aspira suprafata stergand-o apoi cu o carpa moale. In nici un caz nu apela la produse obisnuite pentru curatare, ci numai la cele recomandate pentru ingrijirea parchetului de acest tip. De asemenea, este exclus sa stergi pe jos cu mopul imbibat in apa simpla care ataca lemnul iremediabil. In cel mai rau caz, daca tii neaparat sa-l cureti prin metoda “traditionala”, ai grija ca mopul sa fie stors foarte bine inainte de folosire. Apa baltita da un aspect tern stratului de finisaj, deterioreaza lemnul si lasa in urma reziduri decolorante.

Poate nu este cazul acum, dar vor fi momente cand va trebui sa multi mobilierul in casa dintr-o parte in alta. Nu trage/impinge corpurile grele direct pe suprafata parchetului din lemn masiv fiindca raman zgarieturi. Daca obiectele nu se pot muta prin ridicare, o solutie ar fi sa introduci sub picioare, ori suprafata aflata in contact cu parchetul, un material textil moale si alunecos. Apoi, poti impinge cu grija mobilierul acolo unde iti doresti. Curata lemnul cu un prosop sau o carpa uscata imediat dupa ce se pateaza. O carpa umeda poate fi folosita pentru substantele cu consistenta lipicioasa.

Ambientul casei - lemnul, este in general sensibil la schimbarea temperaturii si umiditatii relative. Supravegheati umiditatea casei, care trebuie sa fie cuprinsa intre 40-55%, pentru a fi mentinuta umiditatea specifica a lemnului. Multa atentie iarna cand umiditatea din incaperi tinde sa coboare sub valorile mentionate din cauza surselor de caldura. Pe parcursul sezonului rece se va utiliza un umidificator de aer automat sau se vor pune vase ceramice de apa pe radiatoare. Temperatura optima pentru parchetul din lemn este de 18 – 25 grade Celsius.

Sursa foto

I. C.
InCasa.ro