Legumele previn boala Alzheimer
Dupa mai multe studii, cercetatorii au ajuns la concluzia ca legumele si o dieta zilnica bazata pe ele duc la reducerea riscului de aparitie a bolii Alzheimer. Asta din cauza grasimilor nesaturate, nehidrogenate, continute de legume, ca si de unele uleiuri prezente in legume ce reduc si ele riscul de aparitie al acestei boli.
Paralel, un alt studiu a relevat ca antioxidantele existente ajuta si ele la evitarea aparitiei bolii, fiind utile si in alte cazuri sau alte afectiuni care ar putea afecta corpul uman.
In primul caz, cercetatorii de la Spitalul St. Luke din Chicago au examinat 815 persoane, in varsta de 65 de ani si mai mult, pentru o perioada de patru ani de zile, in care acestia s-au aflat sub supraveghere. La inceputul studiului nici una din persoanele respective nu avea Alzheimer, dar pe parcurs, 131 dintre ele au dezvoltat simptomele bolii. Cercetatorii si-au dat, astfel, seama, ca riscul de producere a bolii a fost maxim pentru cei care consumau grasimi saturate ce se gasesc, de cele mai multe ori, in carne sau in produsele lactate. Cei care consumau aceste produse au fost de 2,3 ori mai supusi posibilitatii de producere a acestei boli decat cei care au avut o dieta bazata strict pe legume. In acelasi timp, cei care au consumat o dieta bazata pe legume au avut 80% mai putine sanse de a dezvolta boala datorita unui nivel nu prea ridicat de grasimi saturate.
Martha Clare Morris, unul din medicii principali care s-au ocupat de acest studiu, a declarat, totusi, ca el trebuie dublat de un altul, pentru a se asigura ca lucrurile stau exact asa cum se banuieste. Dar tot ea este cea care spune: "Acest studiu sugereaza ca cei care intretin o dieta pe baza de legume, de fapt pe baza grasimilor nesaturate, nu fac altceva decat sa mentina un nivel sanatos al colesterolului." Nu este primul studiu care ajunge la aceasta concluzie, tocmai de aceea dr. Morris a recomandat trecerea la un altfel de regim pentru cei care abuzeaza de carne si lapte.
Vitaminele
Al doilea studiu, realizat la Universitatea din Columbia, a relevat si el ca totusi dietele bazata pe legume nu pot fi asociate cu reducerea posibilitatii de aparitie a bolii Alzheimer. Cu toate acestea se pare ca nivelul grasimilor pare a fi un factor decisiv. O alta varianta spunea ca Alzheimer ar fi determinata si de distrugerea anumitor celule la nivelul creierului, distrugere provovata de atacul radicalilor liberi existenti in mancare.
Cei de la Columbia au ales un esantion de 980 de persoane, dintre care 242 au dezvoltat boala pe parcursul derularii studiului. La sfarsitul supravegherii, cercatatorii nu au putut obtine dovada ferma legata de faptul ca cei care consuma caroten sau vitaminele A sau E sunt mai mult sau mai putin supusi riscului de a dezvolta boala.
Atat acest studiu, cat si cel despre care am discutat anterior, au fost publicate in Jurnalul American de Neurologie.